Redaksiyon ve son okuma hizmeti iki farklı işlemi içerir. Son okumacının editör, redaktör ve yazar dışında birisi olması gerekir; çünkü bu kişiler bütün yayın süreçleri boyunca metin üzerinde bir hayli çalıştıkları için kimi hataları, eksikleri görememeye başlarlar. Son okuma, bu süreçlere dahil olmamış, dosyaya veya metne ilk kez bakan birinin yaptığı işlemdir.
Son okumada metnin yapısı, biçimi ve dilbilgisi kurallarına uygunluğu detaylı biçimde gözden geçirilir ve tespit edilen hatalar ve eksikler raporlanır.
Redaksiyon Nedir?
Redaksiyon dosyanın/metnin Türkçe dilbilgisi, yazım, noktalama ve anlatım kurallarına göre gözden geçirilerek sorunsuz hale getirilmek üzere düzeltilmesi işidir.
Son Okuma Nedir?
Son okuma yayına hazır, basım öncesi son hali verilmiş, redaksiyonu yapılmış bir dosyanın/metnin son kez gözden geçirilmesi işlemidir.
Redaksiyon ile Son Okumanın Farkı Nedir?
Redaksiyon; dosyanın veya metnin Türkçe dilbilgisi, yazım ve anlatım kurallarına göre gözden geçirilerek sorunsuz hale getirilmek üzere düzeltilmesi işidir. Son okuma, diğer işlemlerle birlikte redaksiyonu da yapılmış, yayına hazır bir metnin bütüncül bir şekilde gözden geçirilmesi işidir.
Redaktör Ne Yapar? Son Okumacı Ne Yapar?
Redaktör gördüğü eksik ve hataları düzeltir.
Son okumacı eksik ve hataları raporlar.
Redaktör sadece metinle ilgilenir.
Son okumacı, talebe göre dosyanın bütün biçim ve içerik unsurlarını, yani yayına hazır olup olmadığını gözden geçirir.