Yiğit Değer Bengi ile Kurmaca Yazarlık ve Senaryo Atölyesi, başlangıç ve ileri seviye atölyeleriye Deniz Erdem Studio’da Kasım ayında başlıyor.
31 Ekim 2018’deki Ücretsiz Tanıtım Sınıfı için lütfen yerinizi ayırtın…
Eğitim Bilgileri:
– Atölyeler 13 hafta sürecektir. Eğitim süresi toplam 39 saattir.
– Atölyelerin katılımcı sayısı 15 ile sınırlıdır.
– Başlangıç seviyesi dersleri 7 Kasım 2018 itibariyle her Çarşamba 19.30-22.30, ileri seviye dersleri 9 Kasım 2018 itibariyle her Cuma 19.30-22.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.
Adres:
Deniz Erdem Studio
Nispetiye Mahallesi, Birlik Sokak, Akyıldız Sitesi D Blok, No: 24, Daire: 4, Levent/İstanbul
Detaylı bilgi ve kayıt için Ali Emir’e ulaşabilirsiniz:
e-posta: hello@denizerdemstudio.com
Telefon: 0553 739 01 99
ATÖLYELER HAKKINDA:
KURMACA YAZARLIK VE SENARYO ATÖLYESİ I
Başlangıç Seviyesi
Öykü anlatıcılığı tarihin en eski mesleklerinden biri. Ateş başında anlatılan av hikayelerinden, epiklere, masallara ve tragedyalara, öyküye, romana, sinemaya ve dizilere, hatta bilgisayar oyunlarına kadar gelen ve hiçbir zaman ölmeyecek olan bir meslek.
Bu meslek gerçekle kurmacanın arasındaki ve insanın tam içinden geçen incecik, narin büyü zarını görmekle ilgilidir. Yazar onu daha iyi gördükçe ona müdahale edebilmeye başlar… Yazarın nihai amacı onun şeklini değiştirmek, hatta alıp yoğurarak tümden yepyeni, etkili büyüler yaratabilmektir.
Bu meslek okulda öğrenilebilir, bir ustayla çalışarak ya da kendi başınıza emek vererek. Bir kurs veya atölye sizi sıfır noktasından alıp bu mesleğin ustası haline getiremez… Ama bu kurs, yolculuğunuzdaki adımlardan ilki olabilir.
Bu atölye bir temadan ve fikirden karaktere, akışa, öykü adımlarına, karakterin gelişim adımlarına, bölümlere ve sahnelere gelene kadar size bir rehber olabilir.
Kimileri öykü fikri bulmakta ve geliştirmekte iyidir, kimileri sahne kurmakta, kimilerinin de dile yatkınlığı daha fazladır ama zanaatın başka alanlarında zorlanıyor olabilir. Bu atölyeyle belki de zayıf olduğunuz yönde bir adım atabilir ya da hangi yöne eğilmeniz gerektiğini keşfedebilirsiniz.
Yazarlığı meslek olarak seçip, isteyip istemediğinizi anlamanıza yardım edebilir. Belki de bu işin sizin hayal ettiğinizden çok daha karmaşık olduğunu keşfetmenizi sağlayabilir.
Mesleğiniz bu olsun istemiyorsanız bile, bu zanaat hakkında edineceğiniz bilgilerle daha iyi bir okuyucu veya izleyici olabilir, bundan sonra örneğin sinemadan daha çok keyif alabilirsiniz.
Ders ve ödevlerde yazdıklarınız değerlendirilecektir.
Ders İçeriği:
- Kurmaca: Meslek ve meselesi, anlamı ve yapısı.
- Tema ve Fikir
- Karakter
- Yapı ve Katmanlılık
- Dramatik Yapı Teorisi
- Adımlama
- Eylem ve Diyalog
Atölye:
Bir proje hazırlayacağız. 8 haftada şüphesiz bir senaryo yazamayız ama temasını, fikrini, akışını, karakterlerini ve ilk bölümünü planlayabiliriz. Ne kadarını yapabileceğimizi birlikte çalışırken göreceğiz ama bol bol yazacağız.
Çözümleme:
Dersler sırasında bazı sinema ve edebiyat eserlerini birlikte çözümleyeceğiz.
Ödevler:
Her hafta okuma, izleme ve yazma ödevleri verilecek. Kurstan faydalanmak için tüm ödevlerin yapılması gerekmekte.
KURMACA YAZARLIK VE SENARYO ATÖLYESİ II
İleri Seviye
Öykünün yapısını, temel kuralları, karakterin dönüşümünü ve öykü adımlamayı biliyorsanız, şimdi ikinci aşamaya hazırsınız. Bu kurs artık size edindiğiniz temel bilgileri sınama ve onları uygulama imkânı sunarak kurmacanın en önemli yapıtaşı olan “sahne”yi öğrenmenizi sağlayacak.
Sahne yazımı; romandan tiyatroya ve modern sinemaya, dizilere ve hatta çizgi romana kadar kurmacanın tüm türlerinin en önemli ve öğrenilmesi en zor kısmıdır.
İki karakteri bir mekânın içine koyduğunu düşünen herkes sahne yazdığını sanabilir ama iyi bir yazarı öne çıkaran şey sahnedir.
Sahne yazarken belki iyi adımlayamıyorsunuz, belki sahnenizi öne çıkaracak araç ve fikirleri bulmakta zorlanıyorsunuz, sahnelerinizi nasıl çok katmanlı hale getireceğinizden tam emin değilsiniz ya da belki diyaloglarınızdan memnun değilsiniz… bu kurs üç aylık bir süre boyunca sahne yazımının tüm aygıtlarını ve kurallarını inceleyebileceğiniz bir atölye olacaktır.
Sahne yazmayı öğrenmek için sadece teori yetmez; en iyi örnekleriyle sahne analizleri yapacağınız, iyi sahne yazım egzersizlerini öğreneceğiniz ve bol bol yazarak uygulayacağınız bir dersle zanaatınızı keskinleştirmelisiniz.
Bu derste öykü teorisi konusunda temel ön bilgi sahibi olmak bir önkoşuldur. Yapacağınız ödevler adım adım değerlendirilecektir.
Ders içeriği:
- Öykü Molekülü: Sahne
- Sahnenin Teması ve Fikri
- Sahne Adımlama
- Sahnelerde Çok Katmanlılık
- Aksiyon ve Diyalog