Taht Oyunları serisinin yaratıcısı George R.R. Martin “Diyalog nasıl yazılır?” diye soranlar için etkili diyalog yazma tavsiyesi veriyor.
Yıllar önce İsviçre’de gerçekleştirilen Neuchâtel Fantastic Film Festival kapsamındaki bir söyleşide sorulan “Nasıl büyük yazar olunur?” sorusuna George R.R. Martin ‘in verdiği cevap, bir dizi başka tavsiyeyle birlikte diyalog yazma konusuna odaklanıyor.
George R.R. Martin romanları gerçekten de sahip oldukları başka pek çok özelliğin yanı sıra diyalog yazma yönündeki başarısıyla öne çıkıyor. Yazarın başarılı diyalogları yalnızca karakterleri konuşturmaya değil onların özelliklerini, iç dünyalarını, diğer karakterlerle, olaylarla çatışmalarını ve pek çok arka plan hikâyesi detayını veriyor.
Diyalog Yazma · “Her Karaktere Özel Konuşma Biçimi”
George R.R. Martin, bahsi geçen soruya cevap verirken “İnsanların gerçekten nasıl konuştuklarını bilmek ve diyalog yazmak için iyi bir kulağa sahip olmaktan” ve “Her karaktere kendi konuşma biçimini verecek bir bireysellik”ten dem vuruyor.
Tabii ki bunu söylemesi Martin gibi birisi için kolay. Ne yapacağını söylemektense nasıl yapılacağını da paylaşmak isteyen George R.R. Martin, diyalog becerilerini geliştirmek için bir yazma alıştırması da paylaşıyor:
Bazen yazma dersleri veriyorum. Ve öğrencilere verebileceğiniz çeşitli egzersizler var. Bunlardan biri, yarım düzine farklı karakteri anlatmak. İsim etiketi olmadan bu farklı karakterlerin her biri için ayrı bir konuşma yazın. “Bu bir rahip, bu asker, bu bir ev hanımı” deyin…
İstediğiniz karakteri yaratın. Her biri için bir konuşma yazın… Öğrencilerden bunları istediğimizde isimlerini vermemelerini tembihliyoruz… Sadece her bir diyaloğu diğerinden farklı yapın, öyle ki kelimelerden konuşanın rahip olduğunu veya fahişenin olduğunu anında anlayabilelim…
Eğer tüm karakterlerin sesi aynıysa sorun var demektir. Sesleri farklı olmalı.
**
Yazma alıştırmaları başlığı altında daha çok yazma tavsiyesi, yazı egzersizi ve benzeri içerikler arıyorsanız 3K Atölye’nin diğer yazılarına da göz atmayı unutmayın. BURADAN “Yazma Tavsiyeleri” kategorisine gidebilir, dilerseniz BURAYA tıklayarak diğer Yazma Egzersizleri içeriklerine ulaşabilirsiniz.