Mark Axelrod’un çalışması Diyalog Yazma Sanatı, Ayda Akça Akkoç çevirisiyle Küsurat Yayınları’nın sinema kitaplığındaki yerini aldı!
İki ya da daha çok kişi arasında geçen konuşma.
Oyun, roman, öykü gibi yazınsal bir yapıtta, bir film senaryosunda kişiler arasındaki karşılıklı konuşma.Sözlüğü açtık, D harfine geldik, işaretparmağımız “Diyalog” kelimesinde durdu. Peki tamam ama nasıl olacak, hikâyeyi devam ettirecek o diyalog en etkili haliyle nasıl kurulacak? Bunun başlı başına bir sanat olduğunu düşünen Mark Axelrod kült filmlerin işleyen diyaloglarını mercek altına alıyor ve etkili diyaloglar yaratmanın tüm ipuçlarını kendine has yöntemiyle paylaşıyor.
Diyalog Yazma Sanatı Hakkında
Önermeniz, karakterleriniz, tretmanınız hazır. Kahvenizi aldınız, masanın başına geçtiniz, bilgisayarınızı açtınız. İlk sekansı yazmaya koyuldunuz. Dış, gece, kadın ve adam. Tüm aksiyon zihninizde, olanca haliyle döktünüz beyaz sayfanın parıldayan sularına. Cümleyi bitirdiniz, noktayı koydunuz. Ve başlangıca, söze döndünüz!Kadın, adama ne diyecek? Söylemesi gerekenleri seçerken hangi kelimeleri kullanacak? İzleyiciyi ekrana bağlayacak o diyalog nasıl kurulacak ve daha da önemlisi bu diyalog hikâyeyi nasıl ilerletecek?
Oyuncak Hikâyesi, Yurttaş Kane, Thelma ve Louise, Kazablanka, Amerikan Güzeli, Sunset Bulvarı, Jules ve Jim, Can Dostum, Çin Mahallesi, Annie Hall. Bu filmlerden en az birini izlediyseniz bu kapağın altında sizi ilgilendiren meseleler var demektir.
Çünkü bu kitap senaryo yazmak isteyenler, sinema okuyanlar, deneyimli yazarlar, film uzmanları kısacası hikâyenin bütünleştirici gücüne ve sihrine inanan herkes için. Diyalog Yazma Sanatı, en başarılı Hollywood senaryolarını odağına alarak diyaloğu görsel sanatın karşısında değil, onunla işleyen bir taktik unsur olarak inceliyor.
Göreviniz: Kapağı açın ve kitabı okumaya başlayın. Rosebud!
“Axelrod bildiği en iyi şeyi anlatıyor: Diyalog yazımı. Senaryo yazma sanatıyla ilgilenen herkesin muhakkak okuması gereken bir kitap.” David Anspaugh, Yönetmen Hoosiers and Rudy“Keşke sinema öğrencisiyken ve film yapımcısı olarak attığım ilk adımlarda elimin altında senaryo yazma ile ilgili böyle bir kaynak kitap olsaydı. Bu alanda ilerlememi hızlandırarak beni birçok dertten kurtarmış olurdu.” Gustavo Letelier, Profesör ve Ödüllü Film Yönetmeni, Şili
“Mark Axelrod’un Diyalog Yazma Sanatı, kurmaca filmler vasıtasıyla diyalogların mikro analizini tarih, tür ve stilleri karşılaştırarak yapıyor. Böylece kitap hem senaryo yazma tekniklerine hem de ana akım film yapımcılığında kullanılan kavramlara katkıda bulunuyor.” Esther Hamburger, Doçent Doktor, Sinema, Radyo ve Televizyon Bölümü, Sao Paulo Üniversitesi, Brezilya