Pek çoğumuz, hayatımızın belli dönemlerinde günlük tutmuşuzdur. Günlüğümüz, yaşadıklarımızı; yaşadığımız olaylara dair duygularımızı ve düşüncelerimizi paylaştığımız bir sırdaşımız, bir dostumuz olmuştur.
Kimi zaman “Sevgili Günlük” diyerek kimi zaman da özel bir isim vererek içimizde her ne varsa yazıp âdeta onunla dertleşmişizdir. Kimi zaman acaba birisi onu bizden gizlice okur mu kaygısıyla içimizi günlüğümüze döküp dökmemekte kararsızlıklar yaşamışızdır. Kimi zaman da içimizde her ne varsa olduğu gibi onunla paylaşmışızdır. Böylelikle başımızı omzuna koyduğumuz dostumuza, günlüğümüze sığınarak kalemimizle gülmüş, kalemimizle ağlamışızdır…
Ne yazık ki günümüzde hayat koşuşturmasından mı teknolojinin azizliğinden mi bilinmez, günlük yazamaz hale geldik. Hâl böyle olunca özümüzden gittikçe uzaklaşmaya ve yabancılaşmaya başladık… Oysa günlük tutmanın ruh sağlığımıza olan faydalarını bilip bunları hatırımızda tutarak yaşam felsefemiz haline getirebilseydik, kendimizi daha iyi hisseder; yaşamımızdan daha çok keyif alır, iç dünyamızın huzuruna sığınarak yaşam koşuşturmacasının sağanağından korunabilirdik…
Günlük Tutmanın Ruh Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?
Günlük tutmanın hem ruh sağlığımızı koruyucu ve iyileştirici hem de bizi kişisel, ruhsal ve sosyal alanlarda geliştirici işlevleri neredeyse saymakla bitmeyecek kadar fazladır.
Günlük tutmak, hayalimizdeki niteliklere sahip olan güvenilir dostumuzla dertleşmek, sıkıntılarımızı dostumuzun huzurlu kollarında gidermek ve sorunlarımızı fark edip onlara çözüm bulma sürecine girmektir…
Günlüğümüze yazarken birikmiş içsel gerginliğimiz bilinçdışımızın baskısından azat olur, içimizin bilinmez mahzenlerinde kilitli kalan niceleri özgürlüğüne kavuşup ruhumuzdaki ağırlıklarıyla birlikte bizi hafifleterek çekip gider.
Sözümü daha fazla uzatmadan size günlük tutmanın faydalarından bazılarını maddeler halinde yazmaya çalışacağım…
- Her insan; anlatma, anlama, anlaşılma ve anlamlandırma ihtiyacı içerisindedir. Günlük tutmak, tüm bu ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardım eder.
- Rahatlatır, sakinleştirir, içsel bir dinginlik kazandırır.
- Duygularınızın, düşüncelerinizin ve belki de en önemlisi: Hayatınızın kontrolünü eline almanıza yardım eder.
- Kendi bilinmezlerinizi keşfetmenize ve kendinizi daha iyi tanımanıza katkıda bulunur.
- Etrafınızdaki insanları daha iyi tanımanızı sağlayarak nesnel ve öznel gerçeklik arasındaki dengeyi koruyarak değerlendirme becerinizi geliştirir.
- Sezgilerinizi güçlendirir; duygusal, sözel-dilsel, içsel ve kişilerarası zekânızı geliştirir.
- Eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirir.
- Yaratıcılığınızı arttırır.
- Yalnızlık duygunuzu giderir.
- Ruh sağlığınızı korur.
- Sizi yabancılaşmaktan korur.
- Beyninizin üst bilişsel işlevlerini geliştirir: Planlama, muhakeme etme, sınıflandırma.
- Günlüğünüz, kişisel ve ruhsal gelişimizin; yaşamınızın bir kaydıdır, canlı tanığıdır. Örneğin; yirmi yaşınızın duygularıyla ve düşünceleriyle değerlendirip yazdığınız yaşantılarınızı otuz yaşında okuyunca; düşünsel, duygusal, kişisel ve ruhsal gelişiminizin seyrini görürsünüz.
- Yaratıcı yazarlıkla ilgileniyorsanız hem yazı malzemesi biriktirmiş hem de kaleminizi sıcak tutarak yazma alıştırması yapmış olursunuz.
Nasıl Günlük Tutmalısınız ki Terapötik İşlevleri Olsun?
İçinizden geldiği gibi…
İçinizi ısıtacak bir deftere, rahatça yazabileceğiniz bir kalemle yazın…
Gün içerisinde günlüğünüzle randevulaşın, o dakikalarda kendinizle başbaşa kalın…
İster evinizde ister bir deniz kenarında isterseniz her nerede kendinizi iyi hissediyorsanız, orada yazın…
İçinizdekileri kolayca dışa vurmanıza yardım eden müzikler varsa yazarken onları dinleyin…
Yazarken içinizdeki engelleri, maskeleri kaldırıp atın… Tüm samimiyetinizle yazın… Birileri okur mu endişesini bir kenara bırakıp gönlünüzü kaleminize teslim ederek içinizde her ne varsa, yazın…
Her gün yapamasanız da gün aşırı veya haftada birkaç kere günlüğünüzle hemhâl olun…
AYRICA BAKINIZ | Yazıyla Terapiye Doğru… | Ezgi Yaz
Uzman Klinik Psikolog, Psikolojik Danışman, Türkçe Öğretmeni ve Yazar olan Ezgi Yaz, İstanbul doğumludur.
2012 yılında İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’nden Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı ile Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Öğretmenliği çift anadal mezunu oldu.
Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji ve İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi ana bilim dallarından yüksek lisans mezunu olan Ezgi Yaz, İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğimi Ana Bilim Dalı’nda doktora öğrenimini sürdürüyor.
Farklı mecralarda farklı türlerde yayımlanan çalışmalarının yanı sıra 2017’de Truva Yayınları’ndan çıkan “Yazıyla Terapi” kitabının yazarı.