Yazma alıştırmaları arayanlar için Amerikalı ünlü senarist ve yazar Robert McKee ‘den birkaç küçük yazma tavsiyesi var. Çok okunan Robert McKee kitapları arasında yer alan “Diyalog” ve “Hikâye” İstanbul Medya Akademisi Yayınları tarafından ve “Öykü ve Senaryo Yazımının Özü, Yapısı, Tarzı ve İlkeleri” ise Plato Film Yayınları tarafından yayımlanmıştı. Bu kitaplar Türkçede alanının en çok okunan kitapları arasında.
Türkiye’de yaratıcı yazarlık atölyeleri hâlâ tartışıladursun Robert McKee’nin atölyelerinden yetişen yazarlar arasında altmış beşin üzerinde Akademi Ödülü sahibi ve iki yüzün üzerinde Emmy Ödülü sahibi yer alıyor.
Robert McKee Hikâye kitabının bir bölümünde, hikaye anlatımında özgünlüğün önemini ve klişelerin yazımızı nasıl sığ ve sıkıcı hale getirdiğini tartışıyor.
Tüm klişelerin kaynağı tek ama tek bir şeydir: Yazar, hikâyesinin dünyasını bilmiyor…
Malzemeye erişmek için zihinlerine ulaştıklarında boşa çıkıyorlar. Peki nereye koşuyorlar? Filmlere ve TV’ye, romanlara ve benzer ayarlara sahip oyunlara. Başka yazarların eserlerinden daha önce gördüğümüz sahneleri, daha önce duyduğumuz diyalogları, daha önce tanıştığımız karakterlerin kılıklarını değiştirip kendilerininmiş gibi kopyalıyorlar…
Hikâyenizin dünyasına dair bilgi ve içgörü, özgünlük ve mükemmelliğe ulaşmak için esastır.
Peki, hikâyelerimizin dünyasını nasıl daha iyi tanıyabiliriz? Yazma araştırmaları denilince pek çok kez farklı konu başlıklarında da olsa karşımıza çıkan yazma tavsiyesi, Robert McKee’den de geliyor. McKee de bize sorular sormayı öneriyor. Yarattığımız dünyayı ve içindekileri daha iyi tanımak için.
Yazma Alıştırmaları · “Çalışan Hayal Gücü, Aramaktır”
Arkanıza yaslanın ve “Karakterimin hayatını saat saat, gün be gün yaşamak nasıl olurdu?” diye kendinize sorun. Canlı ayrıntılarla karakterlerinizin -hikâyenizdeki yerini bulmuş veya bulamamış sahnelerde- nasıl alışveriş yaptığını, seviştiğini, dua ettiğini çizin; bunu hayal edilmiş dünyanızda bir dejavu gibi hissettirene dek sürdürün..
Hafıza bize hayatın bütün parçalarını verirken, hayal gücü, ilgisiz görünen parçaları, rüya kırıntılarını ve deneyim kırıntılarını alır, sonra onların gizli bağlantılarını arar ve onları bir bütün halinde birleştirir. Bu bağlantıları bulduktan ve sahneleri tasavvur ettikten sonra, onları yazın. Çalışan bir hayal gücü, aramak demektir.