Türkçe yayımlanan veya Türkçeye çevrilen bazı yaratıcı yazarlık kitaplarından 5 yazı alıştırması bir arada. Kimileri masasının başında, kelimeleri ve fikirleriyle baş başa olan yazarlar, kimileri de yine bir masanın etrafında toplanıp birlikte üretmek isteyen atölye grupları için.
AYRICA BAKINIZ | Yaratıcı Yazarlık ile İlgilenenlerin Okuması Gereken Türkçe Kitaplar – I“Rüya Çalışması: Rüyalarınızı günlük olarak kaydedin ve rüyalarınız hakkında çeviri ve betimleme deneyleri yapın, rüyalarınızı uygun zaman ve uygunsuzluk bakımından ele almayı deneyin. Rüyanızdan bir şiir ya da şarkı çıkana kadar rüyanızın üstünde durun. Rüyanızı, zihnin aktivite ve bilinçliliğinin bir ikazı olarak kullanın. Rüyayı bir problem çözme aracı olarak görün. Rüya karakterlerini kurgu karakterlere çevirin ve rüyaların dilini bir armağan olarak kabul edin.” ( “Bernadette Mayer’in 82 Yazım Deneyi”, Yaratıcı Yazarlık Teknikleri, Şenol Erdoğan-Gamze Yeşildağ, Altıkırkbeş Yayınları)
“Hayatında hiç sahlep içmemiş birisine açıklarcasına tadını, kokusunu, içimini, kıvamını anlatın.” (Yeni Başlayanlar İçin Yaratıcı Yazarlık, Zümrüt Bıyıklıoğlu, Esen Kitap)
“Hiç sıfat veya zarf kullanmadan, en az bir paragraf -en fazla bir sayfa (200-350 kelime) uzunluğunda betimleyici bir metin yazın. Diyalog olmasın.
- Olayın amacı, sadece fiil, isim ve zamir kullanarak bir sahneye veya bir eyleme canlı bir tanım sağlayabilmelidir.
- Zaman zarfları (sonraki, o zaman, daha sonra, vs.) gerekli olabilir, ama idareli kullanın. Yalın olun.
- Bu kitabı bir grupla beraber kullanıyorsanız, bu alıştırmayı evde yapmanızı öneririm, zira biraz zor ve zaman alabilir.
- Halihazırda üzerinde çalıştığınız daha uzun bir metin varsa, onun bir paragrafını veya bir sayfasını da bu alıştırma uyarınca yazmayı deneyebilirsiniz.
- Yazmış olduğunuz bir metni de ‘yalınlaştırmayı’ deneyebilirsiniz. İlginç olabilir” (Dümeni Yaratıcılığa Kırmak, Ursule K. Le Guin, hep kitap)
“Büyük bir salgın sonucu insanlar zombiye dönüşmüştür. Şehirler boşalmış, hastalık kapmayan az sayıdaki insan korunaklı bölgelerde hayatta kalmaya çalışmaktadır. Kahramanınız bir şekilde küçük bir kızın hayatını kurtarır ve onu güvenli bir bölgeye götürmek üzere yola çıkar. Yolda, kızın insanları zombiye çeviren virüse karşı bağışık olduğunu öğrenir. İki seçeneği vardır, ya kızı doktorlara teslim ederek bu virüse karşı bir ilaç yapılmasını sağlayacak (ki bu kızın ölümü demek) ya da kızın yaşaması için insanlığın son umudunu göz ardı edecek. İki farklı ana fikir (büyük amaçlar için fedakârlık şarttır ya da sevgi, bedeli ne olursa olsun sevdiğini sonuna kadar korumaktır), iki farklı final zirvesi ve çözümle bu çatışmaları öykü haline getirin.” (Yeni Başlayanlar İçin Yaratıcı Yazarlık, Zümrüt Bıyıklıoğlu, Esen Kitap)
“Aynı şiiri usanana kadar farklı şekillerde tekrar tekrar yazın. Başka bir deney: Haftada bir, iki ya da yedi kez, kendinizi dört saat boyunca yazmaya programlayın. Acıkana ya da çok yorulana kadar durmayın. En azından, ayda bir kere yazmak için dört saatlik bir zaman dilimi ayırın. Bu her zaman mümkündür ve her yıl bir şiir ya da düzyazı kitabıyla sonuçlanır. Sonra bir şeyler bilmeye başlarız.” ( “Bernadette Mayer’in 82 Yazım Deneyi”, Yaratıcı Yazarlık Teknikleri, Şenol Erdoğan-Gamze Yeşildağ, Altıkırkbeş Yayınları)