Simyacı, Zahir, Brida, Elif gibi çok okunan romanların yazarı Paulo Coelho’dan derlenmiş yazarlık üzerine tavsiyeler…
Kendine Güvenmek Üzerine
Bir sonraki kitabınızı, yayımlanmış olanları küçümseyerek satamazsınız. Sahip olduklarınızla gurur duyun.
Güven Üzerine
Okurunuza güvenin, ona bir şeyleri açıklamayı denemeyin. Bir ipucu verin; okurlar bu ipucunu kendi hayal güçleriyle tamamlayacaktır.
Uzmanlık Üzerine
Olmayan bir şeyden bir şeyler elde edemezsiniz. Bir kitap yazarken deneyimlerinizi kullanın.
Eleştiriler Üzerine
Bazı yazarlar, kendisi gibi yazan eşini dostunu memnun etmek, onlar tarafından “tanınır” olmak isterler. Bu bir güvensizliğe işaret eder, lütfen bunu unutun. Ruhunuzu paylaşmaya ve diğer yazarları memnun etmemeye dikkat etmelisiniz.
Not Tutmak Üzerine
Fikirleri yakalamaya çalışırsanız, kaybolursunuz. Duygularınızdan bağımsızlaşır ve hayatınızı yaşamayı unutursunuz. Bir gözlemci olursunuz, hayatını yaşayan bir insan değil. Not tutmayı unutun. Hatırlanmaya değer şeyler kalır, önemsiz olanlarsa ortadan kaybolur.
Araştırma Üzerine
Kitabınızı bir dünya araştırmayla doldurursanız, kendiniz ve okurunuz için çok sıkıcı olursunuz. Kitaplar sizin ne kadar bilgili olduğunuzu göstermek için değildir. Kitaplar, ruhunuzu göstermek içindir.
Yazmak Üzerine
Kitabı, yazılmak istediğinde yazarım. İlk cümlenin arkasında, sizi son cümleye götürecek olan bir iplik vardır.
Tarz Üzerine
Hikâye anlatımında bir yenilik yapmaya çalışmayın, iyi bir hikâye anlatın ve büyüleyici olsun. İnsanların tarz üzerine çok fazla çalıştığını görüyorum; aynı şeyi anlatmanın farklı yollarını bulmaya çalışıyorlar. Moda gibi… Tarz, kıyafettir ama kıyafet, kıyafetin içinde ne olacağını dikte etmez.