Yayınevlerine kitap dosyası gönderme rehberi 2024 güncellemeleriyle yayında! Onca zamandır üzerinde çalıştığınız kitap dosyası bitti, sıra yayınevlerine göndermek ve verecekleri cevabı beklemeye geldi. Peki nasıl bir yol izlemek lazım? Hangi yayınevine veya yayınevlerine başvurmak gerek? Yayınevlerine kitap dosyası gönderme için kapılarına mı gitmeli, e-posta mı yoksa kargo mu göndermeli? Editörler kitap dosyalarını okurken nelere bakacaklar, neleri isteyecekler, hakkınızda neler düşünecekler?
Farklı kaynaklarda bu sorulara yanıtlar verilmiş olsa da güncel ve toplu bir cevap vererek bu yolun başındaki yazar adaylarına yardımcı olmak, öne çıkan yayınevlerinin dosya kabul koşullarını ve adreslerini derlemek istedim. Bunu, hem aynı yollardan geçmiş genç bir yazar, hem de farklı içeriklere sahip yayınlara ve yayınevlerine, kişilere ve kurumlara editörlük hizmeti veren bir arkadaşınız olarak yaptım. Yani bilgiler hemen hemen ilk elden ve güvenilirdir. 🙂
Eksik bulduğunuz ve sormak istediğiniz notları, “Ya şöyle demişsin ama işin doğrusu böyle” demek istediğiniz noktaları yorum olarak yazmayı, bu sayede bu yazıyı daha da zenginleştirmeyi unutmayın lütfen.
[Son güncelleme: 9 Ekim 2024]
Rutin ve Ritüel Yayında!
AYRICA · Youtube Kanalımızdaki Yazmak ve Yazarlık ile İlgili Videoları İzleyebilirsiniz
·2024 Notu: Gerek bu yazıdaki teknik meseleler haricinde kalan bazı detaylar gerek değişen ekonomik ve sektörel koşullara istinaden bu yazıyla birlikte mutlaka şunu da okumanızı öneririm:
“O Yayınevleri Kitabınızı Basmayacak”
·Mayıs 2023 Notu: “Kendi kitabını bastırmak” meselesiyle ilgili olanlar içi yeni yazı: KİTAP BASTIRMAK · Self Publishing ile İlgili Merak Edilenler yazımı BURADAN okuyabilirsiniz.
**
BÖLÜM 1 | Kitap Dosyasını Göndermeden Önce
Kitap Dosyanız Gerçekten Bir Dosya mı?
Herhalde “Dosyanızı göndermeden önce dosyanızı tamamlayın,” gibi kötü bir şaka yapmamı beklemezsiniz. Bu tatsız bir espri gibi olsa da bunu cidden yapan yazar adayları maalesef var.
Yayınevlerine kitap dosyası gönderme işlemi için e-posta yazarak veya telefon açarak, “Konusu şöyle olan bir çalışmam var, bitirsem ilgilenir misiniz?” tadında sorular soran çok yazar adayı olduğu bir gerçek. Bir gerçek de -doğal olarak- şu ki bitmemiş bir dosyayla, bir fikirle ilgilenmek -daha önce yayımlanmış, o yayınevinin beklentileri doğrultusunda kendini ispatlamış çalışma(ları)nız olmadığı sürece hiçbir yayınevinin yapacağı bir iş değil. Maketten ev almak gibi bir şey olurdu bu.
Bu yüzden bitmemiş, tamamlanmamış bir dosyanın, yayımlanması aşamasından önce tamamlanması gerekiyor.
Kitap Dosyasıyla Birlikte Ne Göndermeliyim?
Bazı yayınevleri dosyanın yanında bazı bilgi ve belgeler isterken bazıları da sadece dosyayla ilgilenebiliyor. Ama yine de yayınevi ne isterse istesin, dosyayı kimin yazdığını bilmeleri hiç fena olmaz. Bu yüzden öncelikle bir bir özgeçmişinizi iliştirmeniz güzel bir hareket olur. Üstelik daha önce bir yerlerde yazılarınız yayımlandıysa, farklı kapsamdaki organizasyonlarda deneyimleriniz veya yayımlanmış kitabınız varsa, yayınevleri bunları bilmek isteyebilir.
Özgeçmişin haricinde bazı yayınevleri, eserinize dair bir sunum da isteyebiliyorlar. Bu konuda Türkiye’deki en uzun listeye Doğan Kitap sahip. Dosyanızla birlikte bir form doldurmanız, türlere göre ayrı ayrı hazırlanmış bu formlarda eserinizden epey bahsetmeniz gerekiyor. Bu bir yanıyla çok kasıntı bir hareket gibi gelse de bir yanıyla da eserine hâkim olan ve güvenen bir yazarın kolaylıkla yanıt verebileceği sorular olduğunu -veya tersinden söyleyelim,- yazarın bu soruları zaten kolayca yanıtlayabileceğini söylemek gerek.
Kimi yazar adayları, dosyasını süsleme yoluna gidebiliyor. Çetrefilli fontlar kullanabiliyor, kapak çizebiliyor, havalı karalamalar veya baskı yöntemleriyle gönderiyor, vs… Oysa sade bir şekilde hazırlanmış bir dosya ve dosya adı ile yazar adının yazılı olduğu düz bir kapak da yetebileceği gibi dosyanızı ne kadar süslerseniz ve ne kadar çok laf kalabalığı yaparsanız ciddiye alınma ihtimali de o kadar azalacaktır. Unutmayın ki editörlerin masasında yığınla dosya ve başka işler var; zamanları, enerjileri kısıtlı ve onlara derdinizi en kısa yoldan anlatmanız gerekiyor.
Yayınevlerine Kitap Dosyası Gönderme Kargoyla mı E-postayla mı Yapılır?
Bunun yanıtı da yayınevlerine göre değişiyor. Kimi yayınevi sadece biriyle alabiliyor, kimisi için fark etmiyor. Sonraki bölümde, yayınevlerinin bu tercihlerini de yazdık, ama listede olmayan bir yayıneviyle muhatapsanız öncesinde sormanız gerekir.
Bir yayınevi illa e-posta istiyorsa, “dokunmuyorsa, yoktur” paranoyaklığıyla ısrarla kargo göndermenize gerek yok. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var, yayınevi sizden e-posta istiyorsa e-posta gönderin, doğru ve sistemli çalışan bir yayıneviyse mutlaka açıp bakılacak, merak etmeyin. 🙂
“İlk 5 Sayfa Kuralı” Gerçek mi?
Tüm dünyada yayıncılığın şehir efsanelerinden birisidir bu. Bir süre önce bizde de yerli bir editörün paylaştığı hafif kibir kokan bir yazıda da, ilk 5 sayfanın önemli olduğunu, bu ilk 5 sayfayı beğenmeyen editörün çok da zamanı olmadığı için dosyayı çöpe atacağını okumuştuk. Bu, bazı yerlerde 5 sayfa diye geçer, bazı yerlerde 6 veya 10… Ama ilk sayfaların önemine vurgu yapılagelmiştir hep.
Söz konusu yazıyı okuyanlar için altını çizeyim: Bunun şehir efsanesi olduğunu sadece bir bakımdan söylüyorum, bir bakımdan yalan da değildir ama sadece ilk 5 sayfaya şans veren bir editörün yaptığı da doğru değildir.
Burada şunu iyi anlamak gerekiyor: Bir edebi eserin asıl başarısı ağırlıklı olarak ne anlattığında değil, nasıl anlattığındadır. Bu yüzden ilk 5+/- sayfada, eserinizin ipuçlarına, yani ne anlattığınıza değil öncelikle nasıl anlattığınıza bakacaktır editörler. Dil akıcı mı, süslü mü, ritmik mi, yorucu mu, ifade ve tasvir gücü nasıl, heyecan, merak ve gerilim yaratıyor mu, olaya hâkim mi… gibi ipuçları, gerçekten de iyi bir okur/editör için ilk 5 sayfada kendini ele verir. Bu açıdan evet, giriş kısımları çok önemli.
Ama yine de profesyonel bir editörün en azından orta karar bir hızlı okumacı olup dosyanın kalanını da taraması ve gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. İlk sayfalarda basireti bağlanan ve bunu son okumalarda da çözemeyen acemi yazarımız belki bir süre sonra çok acayip açılmış ve toparlamış olabilir. Eh, kitap bu ham haliyle basılmayacağına, bir editöryel süreçten geçeceğine göre sonradan iyi açılan bir kitabın çok kötü ilk 5 sayfasını toparlayabilmek de mümkün olabilir.
Yine de burada küçük bir istisna payı bırakayım tabii: Gerçekten asla yayımlanamayacak birçok eser de ilk sayfalardan kendisini ele verebiliyor. Çünkü kimi dosyalar gördüm ki aslında doğru düzgün kurulmuş cümle bile yok. Ritim bozuk, anlam belirsiz, vesaire… O zaman elbette ısrarla sonraki sayfaları okumaya gerek kalmıyor.
Yayınevleri Bana Ne Zaman Dönecek?
Her yayınevinin bir çalışma sistemi, belli bir çalışan sayısı ve yayın programı var. İkinci bölümde göreceksiniz; 60 günden 6 aya kadar uzayan bir yelpaze var. Burada devreye sabır giriyor. Tezcanlılık edip daha içinize sinen bir yayınevini 6 ay beklemektense orta halli bir yayınevini 90 gün beklemek için diğerine göndermezlik veya sonucu beklemezlik etmeyin. Umberto Eco’nun dediği gibi, “Sanat da edebiyat da hamallık,” yapacak bir şey yok.
Bir yayınevi “3 aya kadar döneceğiz” dediyse, 2. ay arayıp “Bu ay benim doğum günüm, bana bir sürpriz yapıp dosyamı okur musunuz?” gibi şirinlikler yapmamanızı öneririm. Bu örnek saçma mı geldi? Bizzat gördüm, şahitlerim de var.
(Bir not: Sürekli “dosyalarınız mutlaka okunacak, dönüş yapılacak” diyerek yayınevlerini kusursuz bir yerde konumlandırdığım düşünülmesin. İstisnaların bozmadığı kaideler üzerinden konuşuyorum ama yayınevlerinin edebiyat tarihi boyunca çok önemli eserleri geri çevirdiğini biliyoruz.)
Öte yandan, yayınevi size olumsuz geri dönüş yapmayı tercih etmiyorsa ve “2 aya kadar cevap vermediysek olumsuzdur” notunu düşmüşse (örneğin Yapı Kredi Yayınları), ikinci ayın sonunda ısrarla yazıp sormanıza hiç gerek yok.
İçim Ürperiyor, Ya Romanımı Çalarlarsa?
Teorik olarak bu mümkün, ama pratik olarak bir yazar adayının kitabının, hele ilk kitap dosyasının en azından bir yayınevi tarafından çalındığı pek görülmemiştir.
Eseriniz zaten iyiyse, yayınevi bunu basmak ve getirisini kazanmak ister. Zaten en iyisi bile en yüksek %12, muhtemelen %10 telif verecek, %8 telifler bile teklif edilecek. Yani bir kitaptan 1000 TL kazanan bir yayınevi size en fazla 120 TL telif verecek. Hal böyleyken hiçbir yayınevi, kendisine okur, kâr ve saygınlık getirecek bir eseri geri çeviriyormuş numarası yapıp da kitabı başka isimle basmaz. (Tabii burada yine merdivenaltı yayınevleriyle muhatap olmama şartı giriyor.)
Ama yine de çok korkuyorsanız, geceleri uykunuz “O benim kitabım!” diye bölünüyorsa herkesin tek çare sandığı “notere onaylatmak” zorunda değilsiniz. Notere onaylatacağınız paranın üzerine cüzi bir miktar ekleyip zaten kitabı kendiniz bastırırsınız.
Bir kitabın size ait olduğunu kanıtlamak için hiçbir yere göndermeden önce kendinize e-posta atabilirsiniz mesela. Zaman damgası işlevi görür bu. Veya postaneye gider, kendinize iadeli taahhütlü gönderdiğiniz paketi açmadan saklarsınız. Hepsi bu… Metin olun…
Ama… yayınevlerine kitap dosyası gönderme öncesinde dikkat etmeniz gereken kötü niyetli insanlar, hatta arkadaşlar olabilir. Fikriniz çok iyiyse öyle gelişigüzel ortamlarda, özellikle sizinle aynı yazarlık yolunda olan veya olmayı düşünen kimselerin yanında çok da dillendirmemeniz güzel olur. Bu belki iki paragraf önceki tavırdan daha paranoyakça ama intihal denilen şey de zaten çoğu zaman kelime kelime değil, fikir bazında yapılıyor, üstelik ispat da edilemiyor, malum…
Sosyal Medyada Beni Takip Etmek İsterseniz: Twitter · Instagram
BÖLÜM 2 | Yayınevlerine Kitap Dosyası Gönderme İçin Dosya Gönderim Adresleri, Koşulları ve İletişim Bilgileri
Akçağ Yayınları
Geniş bir yelpazede yayın yapıyor, örnek yayınları BURADA bulabilirsiniz.
Dosyaları e-posta olarak akcagyayin@gmail.com adresinden kabul ediyorlar ve 1 ay dönüş süresi veriyorlar.
Alef Yayıncılık
April Yayıncılık
Roman yayımlıyor.
Dosyaları matbu olarak kabul ediyor.
Dönüş süresi 3 ay.
Adres: Tarık Zafer Tunaya Sokak Öniz Apt. 21/3 Beyoğlu, İstanbul
Bilgi Yayınları
“Bu dönemde tür olarak sadece yetişkinlere yönelik roman ve öykü dosyaları kabul edilmektedir” notu düşülüyor.
Dosyanın kendisini almadan önce web sitelerinde yer alan ve hem dosya, hem yazara dair detaylı sorular içeren bir formun doldurulması gerekiyor.
Bu form bir ön başvuru niteliğinde ve 45 gün içinde cevap veriliyor. Cevap olumlu olduğunda dosyanın kendisi alınıyor.
Büyülü Fener Yayınları
Çocuk kitapları yayımlayan Büyülü Fener Yayınları dosya başvurularını dosya@buyulufener.com adresine alıyor. Dönüş için bir tarih belirtilmemiş.
Can Yayınları ve Can Çocuk Yayınları
Daha önce ayrı ayrı dosya alımı yapan Can Yayınları ve Can Çocuk markası artık tek bir adres üzerinden dosya alımı yapıyor.
Yalnızca online olarak alıyor.
Artık e-posta yerine WEBSİTELERİNDEKİ FORM üzerinden alım yapılıyor.
Dönüş süresi 6 ay.
Dergâh Yayınları
E-posta üzerinden dosya alımı yapıyor.
Word veya PDF formatındaki dosyayı bilgi@dergahyayinlari.com adresine gönderebilirsiniz.
Dönüş süresi 3-4 ay olup olumlu-olumsuz dönüş sağlanıyor..
Destek Medya Grubu
Kurgu ve kurgu dışı hemen tüm türlerde yayın yapılıyor. Farklı tür ve içerikleri, medya grubuna bağlı Destek Yayınları, Karakarga Yayınları, Beyaz Baykuş Yayınları ve Genç Destek markalarında değerlendirilebiliyor. Karakarga Yayınları için ayrıca ilgili başlığa da bakabilirsiniz.
Destek Medya Grubu da dosya alımını e-posta yerine websitesinden almaya başladı. Sayfanın en altındaki dosya başvurusu linkine tıklayabilirsiniz.
Dokuz Yayınları
Kurgu, kurgu dışı, popüler bilim, kişisel gelişim kitapları yayımlıyorlar.
Düştükleri not şöyle:
- Dosyalarınızı kâğıda basılı hâlde Dokuz Yayınları adresine veya online hâlini “Dosya Başvurusu” konu başlığı ile bilgi@dokuzyayinlari.com adresine gönderebilirsiniz.
- Her iki gönderim şeklinde de dosyanızla birlikte dosyanın özeti, kısa bir öz geçmiş ve iletişim bilgileriniz talep edilmektedir.
- Göndermiş olduğunuz dosyalar editörlerimiz tarafından incelenerek sizlere olumlu ya da olumsuz dönüş sağlanacaktır. İnceleme sürelerimiz araştırma dosyaları için 6 ay, diğer dosyalar için 4 aydır.
- Yayıncılık ilkelerimiz gereği, yayınevimize gönderilen dosyalar değerlendirme sonrasında iade edilmez. Başvurusu yapılan dosya sadece ilgili editör tarafından incelenir, üçüncü kişilerle paylaşımı ya da izinsiz yayınlanması söz konusu bile değildir. Kararımızın olumlu olması halinde sizinle bir sözleşme yapılacak, tespit edilecek yayın programına uygun olarak kitabınız yayımlanacaktır.
- Önemli Not: Taslak hâlinde sadece özeti ya da yarısı gönderilmemiş dosyalar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Adres: Maltepe Mh., Davutpaşa Cd. Yılanlı Ayazma Yolu, No:8 Örme İş Merkezi K2 D1, 34010 Zeytinburnu/İstanbul
Elma Yayınevi
- Dosya alımıyla ilgili olarak şu not düşülüyor: Toplumsal Gelişim, İş-Yönetim, Anı-Araştırma, Popüler Bilim, Popüler Kültür, Eğitim, Anne-Çocuk ve ve Çocuk Kitapları alanlarında faaliyet gösteren yayınevimize göndereceğiniz aday eserlerin, bu konular kapsamında olması gerekmektedir. Yetişkinlere yönelik roman, şiir ve denemeler incelemeye alınmayacaktır.
- Metinler Word formatında ve A4 boyutunda isteniyor.
- Ayrıca “Gönderilen metinler akademik dilde yazılmış olmamalıdır. Aday eserin kabulü halinde, metin içerisinde kullanılan görsellerin orijinal ve yüksek çözünürlükte olması, internetten alınmış ise izin belgelerinin olması ve tüm görsellerin yayınevimize bir dosya halinde gönderilmesi gerekmektedir,” deniliyor.
- Dosyayla birlikte özgeçmiş ve eserin içeriğini anlatan bir ya da iki paragraflık bir tanıtım yazısı isteniyor.
- Dönüş süresi 2-3 ay.
Adres: bilgi@elmayayinevi.com
Ephesus Yayınları
Word veya PDF formatındaki dosyayı info@ephesusyayinlari.com adresine gönderebilirsiniz. Yazar CV’si ve kitap özeti de ekte isteniyor. Dönüş süresi “birkaç ay” olarak belirtiliyor.
Epsilon Yayınevi
Roman, Öykü, “Toplumlar ve İnsanlar”, “İş Dünyası”, “Kişisel Gelişim”, “Yaşam Rehberi” ve “Hayatın İçinden” gibi kategorilerde yayın yapıyor.
Dosyaları kitapdosyasi@epsilonyayinevi.com adresine alıyor.
e-Posta konusuna [Kitap dosyası] ibaresinin ve ardından kitap adının konulması isteniyor.
Word veya PDF formatında gönderilmesi gerekiyor.
Dosyayla birlikte dosyanın 2 sayfayı geçmeyen özeti isteniyor.
Dönüş süresi 3 ay.
Günışığı Kitaplığı / ON8 Kitap
Sadece çocuk ve gençlik edebiyatı eserleri kabul eden Günışığı Kitaplığı ve ON8 Kitap markaları dosya göndermek isteyenler için sundukları yönergeleri revize etmiş ve yalnızca online alıma geçmiş. Notları şöyle:
- Dosyanızın çocuklar ya da gençler için yazılmış bir edebiyat metni olduğundan emin olunuz.
- Dosyanız, dil ve üslup yetkinliğinizi, kurgu ve anlatım yeteneğinizi örnekleyen özgün bir çalışma olmalı.
- Dosyanızın bir konu, kavram ya da tema için bilgi veren, eğitsel amaçlı didaktik metin içermediğinden emin olunuz. Yayınevimiz yalnızca edebiyat metinlerini dikkate almaktadır.
- Birden çok dosya yollamayınız. Edebi gücüne en çok güvendiğiniz tek bir dosyayı seçerek yollayınız.
- Dosyanıza ilişkin sunum yazınız bir A4’ü geçmemeli ve şu bilgileri içermelidir:
a. Dosyanızın seslendiğini düşündüğünüz yaş grubu,
b. Dosyanızın yarım sayfayı geçmeyen özeti,
c. Dosyanız öykülerden oluşuyorsa, öykü listesi ve her öykünün kısaca teması. - Dosyanıza ekleyeceğiniz yaşamöykünüz aşağıdaki bilgileri içermelidir:
a. Öğreniminiz, iş yaşamınız, doğum yeriniz ve yılı gibi kişisel bilgileriniz.
b. E-posta adresiniz, telefonunuz, adresiniz, varsa internet siteniz vb. iletişim bilgileriniz.
c. Varsa, diğer kitaplarınızın adı, yayınevi, basım yılı bilgilerini de belirteren listesi.
d. Varsa, daha önce yayımlanan yazılarınıza ilişkin kaynakça ya da örnekler.
e. Dosyayı iki ya da daha çok kişi birlikte hazırladıysa, her kişinin ayrı yaşamöyküsü bulunmalıdır. - Belirtilen bütün bilgileri içeren dosyanızı yayınevimize, konu bölümüne BAŞVURU DOSYASI yazarak info@gunisigikitapligi.com e-posta adresimize dijital olarak yollayınız.
- Yayınevimize ulaşan her dosya, yayın kurulumuz tarafından titizlikle değerlendirilir.
- Bir dosyanın değerlendirme süresi en az 4 (dört) aydır.
- Başvuru sürecinizle ilgili bilgi almak için info@gunisigikitapligi.com adresine yazabilirsiniz.
- Dosyanızın değerlendirme sonucu olumsuzsa, e-posta ile yazılı olarak bildirilir ve eleştiri açıklanmaz.
- Dosyanızın değerlendirme sonucu olumluysa, belirttiğiniz iletişim bilgileri kullanılarak görüşmeye davet edilirsiniz.
hep kitap
Çocuk kitapları (resimli veya okul dönemi), gençlik kitapları ve yetişkin kategorilerinde kurgu ve kurgu dışı kitaplar basılıyor ve bunların her biri için ayrı koşullar aranıyor.
Daha önce epey detaylı bir başvuru süreci olan hep Kitap, yazar adaylarının işlerini kolaylaştırmış. Notları şöyle:
- Kitabımı hep kitap’tan yayımlatmak veya hep kitap için çizmek istiyorum diyenlerdenseniz:
- Dosya başvurularınızı basvuru@hepkitap.com.tr adresine mail olarak gönderebilirsiniz.
- “Sadece yayımlanmaya değer görülen dosya sahiplerine yanıt verilecektir.
- Gönderim tarihinden itibaren 3 ay içinde geri dönüş yapılmayan dosyalar olumsuz kabul edilir.
İletişim Yayınları
Roman, öykü ve edebiyat dışı yayımlıyor; deneme, şiir, kişisel gelişim yayımlamıyor.
Dosyaları matbu veya dijital olarak kabul ediyor.
Dönüş süresi 6 ayı bulabiliyor.
Adres:
Farklı tür dosyaları farklı adreslere alıyor:
- Edebiyat ve kurmaca dosyaları için:
- edebiyat@iletisim.com.tr veya
- Bayındır 2 Sokak, 51/15, Kızılay/Çankaya, 06640
- Edebiyat dışı için:
- iletisim@iletisim.com.tr veya
- Cumhuriyet Caddesi, No:36, 1. Kat, Daire 3, Seyhan Apartmanı, Harbiye Mahallesi, Şişli 34367, İSTANBUL
İlgi Kültür Sanat Yayınları
Kişisel gelişimden edebiyata, araştırma-incelemeden tasavvufa, eğitim kitaplarından felsefeye, yönetim kitaplarından çocuk kitaplarına dek geniş bir kapsamda yayın yapıyor.
Dosyalar e-posta ile kabul ediliyor.
Özgeçmiş, içerik özeti ve hedef kitle tanımı isteniyor.
Yoğunluğa göre 1 ay içerisinde dönülüyor.
Adres: info@ilgikultur.com · Alemdar Mh. Çatalçeşme Sok. Defne Han No: 27/7 Cağaloğlu/Fatih İstanbul · 0212 526 39 75
İndigo Kitap
Kurgu, hobi ve çocuk kitapları yayımlıyor.
Dosya alımı e-posta ile yapılıyor.
Giriş sayfasından önce veya ayrı bir belgede özgeçmiş ve en fazla 1 A4 uzunluğunda özet isteniyor.
Dönüş süresi verilmiyor, “Yayın programımız ve yoğunluk durumumuza göre değerlendirilmektedir,” deniliyor.
Adres: webmaster@indigokitap.com · Oruçreis Mahallesi, Tekstilkent Caddesi, A 16 Blok – No: 17 Tekstilkent – Esenler, İstanbul · 0212 438 17 83
İnkılâp Yayınları
Kurgu, Politika, Hobi, Şiir, Tarih, İnsan ve Toplum, Sağlık, Felsefe, İslam, Aile, Ekonomi-İş Dünyası, Bilgisayar Kitapları, Müzik gibi kategorilerde olmak üzere hemen bütün türlerde dosya alımı yapılıyor.
Bir süre öncesine dek yalnızca matbu alım yapan İnkılâp Yayınları artık yalnızca e-posta ile alım yapıyor. Ancak başvurularda BURADAN ulaşabileceğiniz formun tamamen doldurulup eklenmesi gerekiyor.
Güncel koşullar ise şöyle:
- Yayımlanması isteğiyle gönderilecek çalışmaların tamamlanmış olması gerekmektedir. Son halini almamış dosyalar değerlendirmeye alınmamaktadır.
- Bu kapsamın dışında kalan dosya ve proje önerileri ayrıntılı bir şekilde tanıtılmalıdır.
- Dosyanızın e-posta yoluyla yayınevi adresine ulaştırılması gerekmektedir. (dosya@inkilap.com) Elden teslim edilen dosyalar değerlendirmeye alınmamaktadır.
- Dosya ile berabe Kitap Öneri Formu’nun eksiksiz doldurulup gönderilmesi gerekmektedir.
- Değerlendirmemiz 8 ila 10 ay kadar sürebilmektedir. Değerlendirmenin sonucu dosya sahibine e-posta ile bilgi verilmektedir. Değerlendirme tamamlanmadan bilgi verilmesi söz konusu değildir.
- Değerlendirme neticesinin olumsuz olması durumunda güvenlik sebebiyle dosyalar imha edilmektedir. Dosya iadesi söz konusu değildir.
İthaki Yayınları
Edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde yayın yapan İthaki Yayınları, kişisel gelişim ve ilk yayın olacak şiir dosyası kabul etmiyor.
- E-posta yoluyla dosya alınıyor.
- Dosyalara özet ve özgeçmiş eklenmesi isteniyor.
- Dönüş süresi en fazla 6 ay.
Adres: dosyabasvuru@ithaki.com.tr
Karakarga Yayınları
2023 itibariyle Karakarga Yayınları yalnızca çizgi roman alımı yapıyor.
Çizgi romanlarda tamamlanmış olma şartı aranmıyor, ilk on sayfalık bölümü sinopsisle birlikte kabul ediliyor.
Çalışmalarınızı dijital olarak, kargo ile veyahut randevu alıp şahsen gösterebilirsiniz.
Lütfen çalışmalarınızın orijinallerini değil kopyalarını gönderiniz. Gönderilen sayfalar geri gönderilmeyecektir notu da düşülmüş.
Adres:
Harbiye Mahallesi, Abdi İpekçi Caddesi
31/5 Nişantaşı / İstanbul
Telefon:
(0212) 252 22 42
Kırmızı Kedi Yayınları
Kurgu ve Kurgu Dışı, geniş bir yelpazede yayın yapıyor.
Dosyaları kirmizikedi@kirmizikedikitap.com adresinden alıyor.
Dönüş süresi 6-9 ay arasında değişiyor.
Kırmızı Kedi Çocuk
Çocuklar ya da gençler için yazdığınız bir kitap dosyasını ulaştırmak için belirtilen şartlar şöyle:
- Dosyanız, dil ve üslup yetkinliğinizi, kurgu ve anlatım yeteneğinizi örnekleyen, didaktiklikten uzak özgün bir çalışma olmalı.
- Birden çok dosya yerine edebi gücüne en çok güvendiğiniz tek bir dosyanızı yollayınız.
- Dosyanızla birlikte bir A4’ü geçmeyen ve şu bilgileri içeren bir sunum metni de gönderiniz:
- Dosyanızın seslendiğini düşündüğünüz yaş grubu,
- Dosyanızın yarım sayfayı geçmeyen özeti,
- Dosyanız öykülerden oluşuyorsa, öykü listesi ve her öykünün kısaca teması.
- Dosyanıza ekleyeceğiniz özgeçmişiniz aşağıdaki bilgileri içermelidir:
- E-posta adresiniz, telefonunuz, adresiniz, varsa internet siteniz vb. iletişim bilgileriniz.
- Varsa, diğer kitaplarınızın adı, yayınevi, basım yılı bilgilerini de belirten listesi.
- Varsa, daha önce yayımlanan yazılarınıza ilişkin kaynakça ya da örnekler.
- Dosyayı iki ya da daha çok kişi birlikte hazırladıysa, her kişinin ayrı özgeçmişi bulunmalıdır.
Belirtilen bütün bilgileri içeren dosyanızı, konu bölümüne BAŞVURU DOSYASI yazarak info@kirmizikedi.com e-posta adresine dijital olarak yollayınız.
Dönüş süresi en az 4 (dört) aydır.
Başvuru sürecinizle ilgili bilgi almak için info@kirmizikedi.com adresine yazabilirsiniz.
Dosyanızın değerlendirme sonucu olumsuzsa, e-posta ile yazılı olarak bildirilir ve eleştiri açıklanmaz.
Dosyanızın değerlendirme sonucu olumluysa, belirttiğiniz iletişim bilgileri kullanılarak görüşmeye davet edilirsiniz.
Kronik Kitap
Tarih, İş Dünyası, Popüler Bilim, Kişisel Gelişim, Gezi-Seyahat kategorilerinde yayın yapan kurum, bu kategorilerde kurgu dışı dosyaları kabul ediyor.
Dönüş süresi 1 ay.
Adres: kronik@kronikkitap.com
Mavi Bulut Yayınları
Sadece çocuk kitapları yayımlayan adreslerden.
Yazar ve çizer başvurularını editor@mavibulut.com.tr adresi üzerinden alıyor. Dosya göndereceklerden bir dizi talepleri de oluyor, şöyle:
- Lütfen başvurunuza özgeçmişinizi ekleyiniz.
- Başvurunuza dosyanızla ilgili ön bilgi veren kısa bir açıklama metni eklemeyi unutmayınız.
Şu başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır:
- Wetransfer vb. dosya gönderme yöntemleriyle yapılan başvurular.
- Dosyanın bir bölümünü göndererek yapılan başvurular.
- Dosya özetini göndererek yapılan başvurular.
- İçeriğinde sunum, selam, açıklama vb. hiçbir metin olmaksızın sadece dosya eki olarak gelen başvuru e-postaları değerlendirmeye alınmayacaktır.
Meav Yayıncılık
Meav Yayıncılık dosya gönderim koşullarını şu şekilde güncellemiş:
- Lütfen dosyanızı göndermeden önce defalarca okuyun ve metnin son hali olduğundan emin olun.
- Yayınevimiz ve yayımladığımız kitaplar hakkında bilgi edinmeniz, sizi daha doğru yönlendirir.
- Göndereceğiniz e-postada dosyanızla birlikte özgeçmişiniz, varsa daha önce yayımlanmış kitaplarınız hakkında bilgi, yoksa dosyanın temasının ve özetinin belirtildiği metin yer almalıdır.
- E-postada herhangi bir hitap ve giriş yazısı yazmayan yazar adaylarının dosyaları ne yazık ki değerlendirilmeye alınmaz.
- Gönderdiğiniz dosyalarda dile hâkimiyet, anlatım ve hikâyenin özgünlüğü gibi kriterlere dikkat edilir.
- Genellikle üç aydan daha kısa sürede olumlu veya olumsuz cevap verilmesi, yayın programımızın ve dosya başvurularının yoğunluğu nedeniyle mümkün olmayabilir.
- Dosyalarınızı info@meav.com.tr adresine gönderebilirsiniz. İlginize teşekkür ederiz.
Metis Kitap
Şiir haricindeki yerli ve yabancı edebiyat türlerinin yanı sıra eleştiri, teori, felsefe ve araştırma kitaplarına ağırlık veren yayınevi, dosya kabulünde de seçici davranıyor ve ikinci kısma daha ağırlık veriyor.
Detaylı bilgiyi bilgi@metiskitap.com adresinden alabilirsiniz..
Oğlak Yayınları
Duyuru şöyle: Oğlak Yayınları tarafından yayımlanması arzu ettiğiniz çalışmanız varsa, dijital kopyanın iletişim@oglak.com adresine gönderilmesi yeterlidir. Lütfen dosyanızla birlikte özgeçmişinizi, çalışmanızın türünü (polisiye, gastronomi, anı, deneme, inceleme vb) belirterek, en fazla bir sayfalık özetini ve iletişim bilgilerinizi (posta adresi, e-mail adresi ve telefon numarası) eklemeyi unutmayın.
Tamamlanmamış, sinopsis şeklindeki dosyalar değerlendirmeye alınmamaktadır. Tamamlanmış dosyalar yayınevimize ulaştığında editörlerimiz tarafından sıra ile incelenmekte ve dosya sahiplerine eposta ile değerlendirme sonucu hakkında bilgi verilmektedir. İnceleme süresi en az altı ay olmakla birlikte, dosya yoğunluğuna bağlı olarak bazen bu süreç uzayabilmektedir.
Portakal Kitap
Timaş Yayın Grubu’nun gençlik markası olarak bu kategoride yayın yapıyor.
Dosyayla birlikte aşağıdaki başvuru formlarının doldurulması gerekiyor.
E-posta yoluyla başvuru kabul ediyor. Eserinizi Microsoft Word dokümanı eklenmiş ve konu kısmına proje adı – yazar adı eklenmiş olarak editor@portakalkitap.com adresine göndermeniz gerekiyor.
Dönüş süresi 2 ay.
Başvuru formları: Öykü-Roman-Şiir · Kurgu-Dışı
Remzi Kitabevi
Hemen bütün tür ve kategorilerde basım yapılıyor.
Matbu veya e-posta ile gönderim mümkün.
Dosyayla birlikte ayrıca kısa ek bilgilerin yer alacağı formun doldurulması isteniyor. Forma bit.ly/remzidosya adresinden ulaşabilirsiniz.
Dönüş süresi en az 1 ay olarak veriliyor.
Adres: oner.ciravoglu@remzi.com.tr · Öner Ciravoğlu adına Remzi Kitabevi, Akmerkez, E3, 14, 34337 Etiler/İSTANBUL
Sel Yayıncılık
Sel Yayıncılık da 2023 itibariyle yalnızca e-posta üzerinden alım yapıyor.
- Dosyanın özgeçmişiniz, iletişim bilgileri ve dosya özetiyle birlikte editor@selyayincilik.com adresine gönderilmesi isteniyor.
- Şiir dosyaları alınmıyor.
- Kurgu ve kurgu dışı dosyalar kabul ediliyor.
- Değerlendirme süreci 6 aya kadar uzayabiliyor.
Timaş Yayın Grubu
Geniş yelpazedeki yan markalarıyla birlikte şiir, kurmaca ve kurmaca dışı türünde; yetişkin, çocuk ve gençlik kategorilerinde dosyalar alınıyor.
Dosyayla birlikte aşağıdaki başvuru formlarının doldurulması gerekiyor.
E-posta yoluyla başvuru kabul ediyor. Eserinizi Microsoft Word dokümanı eklenmiş ve konu kısmına proje adı – yazar adı eklenmiş olarak editor@timas.com.tr adresine göndermeniz gerekiyor.
Dönüş süresi 2 ay.
Başvuru formları: Öykü-Roman-Şiir · Kurgu-Dışı
Tudem Yayın Grubu
Farklı tür ve kategorilerdeki dosyalar için geniş bir alt marka yelpazesi bulunan Tudem Yayın Grubu’nun koşullarını şöyle özetleyebiliriz:
- Tudem Yayın Grubu; Uçanbalık (okul öncesi), Tudem Edebiyat (7-15 yaş), Desen (her yaş için grafik roman, çizgi roman, karikatür, resimli kitap, sessiz kitap), Delidolu (yetişkin kurmaca ve kurmaca dışı) olmak üzere dört farklı markasıyla farklı türlerde ve yaş grupları için yayıncılık yapmaktadır. Dolayısıyla dosyanızı, yaş ve tür açısından uygun bulduğunuz markamızla eşleştirmeniz önemlidir.
- BURADAKİ FORM üzerinden başvurular alınıyor.
- Değerlendirme süresi yaklaşık 6 ay. Değerlendirmenin sonucunda olumlu ya da olumsuz olarak dosya sahibine e-posta ile bilgi veriliyor.
Yapı Kredi Yayınları
[5 Eylül 2023 güncellemesi: Yayınevi “Yayın programımızın yoğunluğu nedeniyle bir süre dosya başvurusu kabul edemiyoruz.” açıklamasını yaptı.
9 Ekim 2024 güncellemesi: Dosya alımı hâlâ kapalı. ]
Yapı Kredi Yayınları dosya alımına tekrar başladı:
Dosyayla birlikte “Kitap Öneri Formu”nu eksiksiz olarak doldurup göndermeniz gerekiyor.Özgeçmişinizi de eklemeniz isteniyor.Dosyanız çocuk ve ilkgençlik kategorisindeyse word ya da pdf formatında dogankardes@ykykultur.com.tr adresine göndermeniz gerekiyor. Sadece dogankardes@ykykultur.com.tr e-posta adresine gönderilen dosyalar değerlendirmeye alınıyor. Wetransfer, Google Drive vb. yöntemlerle gönderilen dosyalar değerlendirmeye alınmıyor.Yayımlanması için önerdiğiniz diğer bütün dosyaları dosya@ykykultur.com.tr e-posta adresine veya dosyanızın bir kopyasını İstiklal Cad. No:161 Kat:7 Beyoğlu 34433 İstanbul adresine “Dosya Başvurusu” başlığıyla gönderebilirsiniz.CD ve benzeri araçlarla teslim edilen dosyalar değerlendirilmeyecektir.Değerlendirme süresi 2 (iki) ay. Değerlendirmenin sonucu olumsuz olduğunda bilgilendirme yapılmıyor.Olumsuz karara varılmış dosyalar için değerlendirme yapılmıyor. 3 ay içerisinde teslim alınmayan basılı dosyalar güvenlik sebebiyle imha ediliyor.Yayın politikası doğrultusunda tiyatro, bilim kurgu ve fantastik türde gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmıyor.
DOSYA ALIMINI DURDURAN YAYINEVLERİ 2023
Alakarga Yayınları: 5 Eylül 2023 itibariyle görülen not: YAYIN PROGRAMIMIZ TAMAMLANMIŞTIR. BİR SÜRE YENİ DOSYA KABUL EDİLMEMEKTEDİR.
Doğan Kitap: 5 Eylül 2023 itibariyle görülen not: Yayın planımızdaki yoğunluk nedeniyle bir süre için yeni dosya kabul edemiyoruz. İlginize teşekkür ederiz.
Kafka Kitap: 5 Eylül 2023 itibariyle görülen not: Bir süreliğine dosya kabul edememekteyiz. İlginiz için teşekkürler…
Küsurat Yayınları ve Küsurat Çocuk: Başvuru kısmında düşülen güncel not şöyle:
01.05.23 tarihi itibarıyla başvurularda yaşanan yoğunluk nedeniyle ileri bir tarihe kadar dosya başvurusu kabul edememekteyiz. Dosya başvurularınızı herhangi bir yöntemle bizimle paylaşmamanızı rica ederiz.
E-posta ile paylaşılan dosyalar değerlendirmeye alınmayacak, matbu yolla paylaşılan dosyalar kabul edilmeyecektir. Bu hususta sorumluluk yayınevimize ait olmayacaktır.
Çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları: Geçtiğimiz yıl yayınevinin açıklaması şöyleydi: “Yayın programımızın yoğunluğundan dolayı yeni eser başvurusu kabul edemiyoruz.” 2023 itibariyle bu açıklamaya ulaşılamadığı gibi dosya alımına dair bir not yok.
DOSYA ALIMI YAPMAYAN ve/veya SADECE ÇEVİRİ BASAN YAYINEVLERİ
Yayınevlerine kitap dosyası göndermek isteyip de cevap alamayanların birçoğu da maalesef farkında olmadan sadece çeviri basan yayınevlerine veya dosya almayanlara gönderiyorlar. İşte o yayınevleri:
Alfa Yayınları
Altın Kitaplar
Arkadya Yayınları
Ayizi Yayınları
Aylak Adam Yayınları
Ayrıntı Yayınları
Domingo Yayınları
Epsilon Yayınları
İş Bankası Kültür Yayınları
İyi Kitap
Jaguar Kitap
Kara Plak Yayınları
Karbon Kitaplar
Kolektif Kitap
Koridor Yayıncılık
Kumdankale Yayınları
Maya Yayınları
Metropolis Kitap
Minty Kitap
Nebula Kitap
Olimpos Yayınevi
Parodi Yayınları
Pearson Yayınları
Pegasus Yayınları
Say Yayınları
Siren Kitap
Siyah Kitap (Maliyeti üstlenilen dosyalarla ilgileniyorlar.)
Taze Kitap
Türkiye İş Bankası Yayınları
Yordam Kitap
Yüz Kitap
[su_divider top=”no” style=”double”]
Görsel: Joey Guidone
Özellikle yayınevleri ile verdiğiniz detaylı bilgi için çok teşekkürler.
çok teşekkürler
Bir kitap yazdım. Daha yayınlayamadım. Kafamdaki bütün soru işaretlerinin cevaplarını aldım. Çok faydalı bir yazı. Çok teşekkür ederim…
Öz geçmişimize neler yazmaliyiz?
Pegasus/ephesus/epsilon yayınlarınıda yazsaydınız keşke
Merhaba. Pegasus sadece çeviri basıyor. Ephesus’un şartları belirsiz, kendilerinden rica ettik, gelince ekleyeceğiz. Epsilon eklendi. İlginiz için teşekkürler. 🙂
ÇOK BAŞARILI BİR ÇALIŞMA.SORU İŞARETLERİNİ GİDEREN CİNSTEN.ELİNİZE SAĞLIK.
Çok teşekkürler. 🙂
Size teşekkür etmek bir borç benim için… Yıllardır bu denli ayrıntılı ve alternatif yayınevlerini de kapsayan bir yazı daha okudugumu hatırlamıyorum. Emeğinize sağlık… Benim 5 yıldır üzerinde çalıştığım roman dosyam maaalesef oldukça sıkıntılı bir süreçte bitmek üzere… Sizce yazar adaylarının şansı daha mı düşük bu aralar…
Asıl biz teşekkür ederiz ilginize ve desteğinize. Bu yazı ve sayfa sürekli güncellenecek, irtibatı koparmayalım. 🙂 Romanınızda bol şans ve başarılar dileriz.)
Aklıma takılan bir şey var. Dosyayı A4 şeklinde kitapçık yapıp mı göndereceğiz?
Evet; basılı da dijital de gönderseniz, A4 formatında olmalı.
Sayın İlgili
Bu bilgilendirme sayfası için çok teşekkür ederim. Bir şehrin kültürü içerikli kitapla hangi yayın evleri ilgilenebilir.
Merhaba. Portföylerinde “kurgu dışı” veya “araştırma/inceleme” kitapları olan yayınevlerinden başlayabilirsiniz. Teşekkürler, sevgiler.)
Merhaba benim kitabim bitme asamasinda kadina şiddet üzerinde ilerliyorum sizce hangi yayin evi olur
merhaba benim kitabım bitmek üzere kadına şiddet üzerine ilerliyorum sizce hangi yayın evi olur teşekkür ederim şimdiden 🙂
Merhaba. Kurgu dışı kitaplar basan yayınevlerine öncelik verebilirsiniz ama çalışmanızın kapsamına, içeriğine, niteliğine göre değişir tabii. Bu yüzden sizin bu kitabı yazarken ilerlediğiniz kaynakları basan yayınevlerine bakabilirsiniz. İletişim, Metis, Sel, YKY ilk akla gelenler…
38 yıldır Almanya da yașıyorum. İki roman yazdım. Yayınlatmam için çok yararlı bilgiler aldım. Editöre sonsuz teșekürlerimi sunarım.
RECEP UYGAR SARIAL
Ben teşekkür ederim Recep bey. Bol şans. 🙂
-Koray Sarıdoğan
Olimpos yayınları neden yok?
Merhaba ben kısa öykü yazıyorum. Acaba yayın evine kaç tane göndermek gerekir? Daha doğrusu hangisi daha doğru olur; ilk başta 4-5 tane gönderip, ilgilenirlerse devamını göndermek mi, yoksa 14-15 öykü toparlayıp hepsini göndermek mi? Bir diğer sorum ben aynı zamanda illüstratörüm, yazdığım ve illüstrasyonunu yaptığım, tasarımı bana ait olan bir kitap var. Sizce o şekilde göndermek doğru mu? (Dosya PDF olabilir ancak)
Merhaba Nilüfer hanım. Yazıda da bahsettiğim gibi; tamamlanmamış bir dosya “dosya” değildir ve yayınevi sizden bir bütünlük arz eden dosyalar bekler. 🙂 Genel anlamda yayımlamayı düşünürlerse akıllarındaki ve tabii, sizin aklınızdaki bütüncüllük unsurlarına göre ekleme çıkarma talep edilebilir ama bu sonraki aşama. İllüstrasyonlu bir dosya hazırlamanızda sakınca yok tabii ki; ama onları hangi sayfada, ne şekilde kullanacağınızı sizin belirlemeniz daha doğru olur. PDF veya Word fark etmez; yayınevi dijital nüsha kabul ediyorsa o şekilde gönderebilirsiniz. Bol şans! 🙂 -Koray Sarıdoğan
Verdiğiniz bilgilerle beni bir çok dertten kurtarmış oldunuz. Sorularıma kesin cevaplar aldım. Çok teşekkür ederim. Bir tek sorum var: Bir yerde A5 e yazın diyorlardı. Ben de öyle yaptım. Şimdi ne yapabilirim? Kabul ederler mi?. Saygılarımla.
Merhaba Nesrin hanım; ne mutlu bize. A5 yanılgısı, kitapların genellikle (istisnalar da olmakla birlikte) o ölçüde basılmasıyla ilgili. Yayınevi net bir şekilde A4 istediğini söylememişse A5’te zarar olmaz düşüncesindeyim. Ama yine de işi şansa bırakmayıp standart A4 formatına getirmenizi öneririm. Bol şans. 🙂 -Koray Sarıdoğan
Çok iyi bir yazı olmuş, tebrik ederim.
Bu bilgiler çok yararlı oldu, çok teşekkürler
Çok teşekkür ederim.
Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. Çok yararlı bir çalışma olmuş. Birkaç soru sormak istiyordum. Ben bir oyun yazdım. Shakespeare kitapları gibi daha çok tasvir gücüne dayalı, edebi dil ağırlıklı, ritmik ve şiirsel bir yapısı olan bir oyun. Ancak yayınevlerine baktığım zaman, okul ve araştırma kitapları haricinde edebiyat eserleri basanların daha çok öykü ve roman bastıklarını gördüm. Bu yazdığım kitabı hangi yayınevlerine göndermeliyim sizce? Eğer öykü ve roman basan yayınevlerine gönderirsem basılma şansı olur mu? Yani en azından oyun diye baştan salmayıp bir göz atarlar mı acaba? Çünkü yazdığım oyuna güveniyorum ve en azından bir göz atarlarsa fikirlerini değiştirebileceklerini düşünüyorum. Cevap verirseniz sevinirim.
Merhaba Said bey. Yazıda da belirttiğimiz gibi, öncelikle yayınevleri, kendi yayın portföylerinde olmayan bir türdeki esere istisna yapıp onu yayımlamayı pek düşünmezler. Dolayısıyla “oyun basan yayınevlerine” bakmak gerekiyor ki basılan oyunların büyük kısmının Haldun Taner, Turan Oflazoğlu gibi bu alanın usta isimlerine ayrılmış olduğunu göreceksiniz. Elbette kimi butik yayınevleri veya ajanslar bazı oyunları basmak isteyebilir, çok ama çok küçük bir ihtimal de olsa. Burada şunu göz ardı etmemek gerekiyor: Yayınevleri, edebi niteliğin yanında elbette haklı olarak satış potansiyelini de düşüneceklerdir. Tiyatro oyunları maalesef daha çok sahnelenmek üzere, yani fayda üzerine araştırılıp bulunacak türde eserler olduklarından yayımlanma aşamasına gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Bu düşünceme karşı çıkacak eleştiriler olabilir tabii, ama gerçekçi davranmak isterim. Yayımlanmasından ziyade sahnelenmesi üzerine özel tiyatrolarla, yönetmenlerle vs. ile iletişime geçmeniz, sonrasında basım için yol açacaktır diye düşünüyorum. Sevgiler… – Koray Sarıdoğan
Daha önce çeşitli öykü dergilerinde yayımlanmış öykülerimizi kitap dosyasına almamızda bir sıkıntı var mı( Yayın evi yahut yayımlayan dergi açısından ) ? Eğer yoksa yayımlandıkları dergileri belirtmemiz gerekir mi, ne dersiniz?
Bu arada harika bir yazı olmuş. İnsana şevk veriyor.
Teşekkürler.
Merhaba. Burada birden çok değişken var:
1- Yayımlanan yazıların haklarını sözkonusu dergiye sattığınız bir sözleşme yaptınız mı? Telif ödemesi alırken böyle bir anlaşma yapıldı mı?
2- Yapıldıysa, o öykünün yayın hakları dergide olabilir sözleşme içeriğine göre. Yapılmadıysa hatta sembolik de olsa telif almadıysanız, yazınız hâlâ sizindir ve istediğiniz gibi kullanırsınız.
3- Yayıneviniz daha önce yayımlanmış öykülerin bir araya getirilmesine olumlu bakıyor mu?
4- Gerçekten daha önce yayımlanmış yazıları tekrar okura sunmak istediğinizden emin misiniz? – Bu tür durumlarda genellikle en azından araya daha önce yayımlanmamış birkaç yazı da serpilir ki okura bir güzellik ve aynı zamanda parasını daha önce yayımlanmamış yazılara da vermiş olması açısından etik bir jest sunulmuş olsun.
Bol şans ve güzel sözleriniz için teşekkürler. 🙂 – Koray Sarıdoğan
Merhaba. Acaba Olimpos yayınları için de bilgi ekleyebilir misiniz? Bu yararlı bilgiler için de çok teşekkürler. Birçok soru işaretlerinden sayenizde kurulmuş olduk.
Merhaba, çok teşekkür ederiz. Ne mutlu… Bildiğimiz kadarıyla Olimpos dosya alımı yapmıyor; buna dair bir açıklamaları olmadığı gibi bir eposta adresi de yok bilinen. Yakın zamanda bu yazının çok daha kapsamlısını bir ekitap şeklinde yayınlayacağız. O dosya için tekrar araştıracağız Olimpos konusunu. Sevgiler… – Koray Sarıdoğan
Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bitmiş ve üzerinden birkaç kez okunarak kırpılmış dosyamı yarın göndereceğim yer hakkında beni düşündürdünüz. Keşke daha önce okusaymışım bu yazıyı. Bu arada bitmiş dosyamı özgeçmişim ve özetle birlikte gönderdiğim yerlerden biri – listenizde yok; ama merdiven altı da değil – 11 ay dolmasına rağmen olumlu/olumsuz bir yanıt vermedi. Yazmadığınız için isim vermedim. Böyle şeyler de olabiliyor. Sevgiler, Deniz
Merhaba Deniz hanım. Kurumsal bir yayıneviyse dönüş şartları belli oluyor aslında. Mesela YKY, “2 ay içinde dönmediysek olumsuzdur,” diyor ki bu da bir cevap biçimi. 🙂 11 aya rağmen dönmeyen bir yayınevi profesyonelliğiyle maruf bir yayıneviyse muhtemelen bir belge-iletişim sorunu olmuştur. Öyle bir yayınevi değilse başka sorunlar vardır zaten. Ama toparlarsak, evet, sizin de söylediğiniz gibi böyle durumlar olabiliyor maalesef.
Dosyanız için bol şans dilerim. – Koray Sarıdoğan
pegasus yayınları ?
Epsilon yayınevi şuan dosya alımı yapıyor mu ve destek, müptela, indigo, dokuz yayınları dosya alımı var mı varsa da adres verebilme ihtimaliniz nedir? Şimdiden teşekkürler
Merhaba Fatma.
Roman, Öykü, “Toplumlar ve İnsanlar”, “İş Dünyası”, “Kişisel Gelişim”, “Yaşam Rehberi” ve “Hayatın İçinden” gibi kategorilerde yayın yapıyor.
Dosyaları kitapdosyasi@epsilonyayınevi.com adresine alıyor.
Mail konusuna [Kitap dosyası] ibaresinin ve ardından kitap adının konulması isteniyor.
Word veya PDF formatında gönderilmesi gerekiyor.
Dosyayla birlikte dosyanın 2 sayfayı geçmeyen özeti isteniyor.
Dönüş süresi 3 ay.
Diğer yayınevleriyle birlikte çok daha genişleteceğimiz bir listeyi yakında sunacağız. Üzerinde çalışıyoruz.
Sevgiler, bol şans! 🙂 – Koray Sarıdoğan
peki, 18 yaşından küçüklerin başvurusu kabul ediliyor mu?
Merhaba Selin. Bununla ilgili bir açıklama yok ama eser yayımlanmaya değer bulunduğu sürece 18 yaş sınırı sadece sözleşme aşamasında bir engel olur ki bu engel de ailenin izniyle kaldırılabilir diye düşünüyorum.
Yayın evi öz geçmiş istediğinde bu öz geçmiş nasıl olmalı? Zannediyorum iş başvurusunda kullanılan türden değildir; doğum yeri, eğitim ve daha önceki çalışmaları kapsayacak bir meyin olması yeterlidir, değil mi?
Merhaba. Hayır, CV gibi değil. İş, özellikle eğitim bilgileri olmalı. Ama daha önce yayımlanmış yazılar, kitaplar; kısaca kalem oynatmaya dair tecrübeler daha faydalı olacaktır. Sevgiler…
Teşekkür ederim 🙂
Merhabalar! Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler! Fantastik tarzda yazdığımız kitap için hangi yayın evlerine baş vurmalıyız?
Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkürler.
Peki, bir kitap dosyasını en fazla kaç tane yayın evine yollamalı? Birden fazla yayın evinden aynı anda olumlu yanıt gelirse ne yapmalı? Yayın evine olumsuz geri dönüş yazar tarafından nasıl yapılır?:)
Emeğinize sağlık… Kaleminize kuvvet.
Sevgilerimle…
Sorularıma yanıt bulmak çok güzel,teşekkürler.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Bir soru sormak istiyorum ama çok mu saçma olacak diye tereddütteyim umarım değildir.
Kısa öykülerden oluşan küçük bir kitap yazdım. Yayınevine gönderme aşamasındayım. Fakat merak ettiğim bu kitabı bir yayınevine gönderip cevabını bekleyip sonra bir diğerine mi göndermeliyim yoksa seçtiğim bir kaç yayınevine aynı anda göndersem de olur mu?
Yanıtlayabilirseniz çok sevinirim. İyi günler.
merhaba üç adet öyküden oluşan bir dosyam mevcut aynı anda birden fazla yayın evine göndermeli miyim ?
Merhaba. Elbette gönderebilirsiniz. Bol şans. 🙂 —KorayS.
Merhaba. Umarım sorum görülür.
Çılgınlık gibi geliyor olabilir ama vakitten kazanmak için Türkiye’nin en iyi, merdivenaltı olmayan 15’den fazla yayınevine dosya başvurusunda bulundum. Bu hukuki bir sorun yaratır mı?
Henüz hiçbiri ile görüşmedim ve sözleşme de yapmadım. Ancak ya çoğu kabul ederse, o zaman ne yapacağım?
Merhaba. Hayır; hiçbir sorun olmaz. Siz herhangi bir yayıneviyle sözleşme yapmadığınız sürece istediğiniz yayınevlerine gönderip cevabı beklemekte ve gelen olumlu cevapları değerlendirmekte özgürsünüz.
Merhaba, 2 kitabım yayınlandı. Kısa sürede ilk kitabımın ilk baskısı 8 ayda bitti, ikincinin de 4 ayda yarısı bitti ama yayın evim tanıtım ya da pr için hiç bir şey yapmıyor. Değiştirmeyi düşünüyorum. Büyük yayınevleri var evet ama onlar dahi sadece basım yapıyor. Yazarının arkasında duran yayınevlerinden bir kaç tanesini paylaşma şansınız var mı? Tabii bildiğiniz kadarıyla.
Tolga Bey, merhaba. Bahsettiğiniz konu -klişe bir tabir olacak ama- Türkiye’deki yayıncılığın kanayan yarası maalesef. Öyle ki herhangi bir veya birkaç ölçütü göz önüne alarak sorunuza isim isim, adres adres yayınevleri vermek çok zor hatta imkânsız. Her yayınevinin farklı yayın ve tanıtım politikası var; aynı yayınevi bir yazarın beklentilerine cevap verirken diğerine vermeyebiliyor. Buna, çok satan yazarları/kitapları olan yayınevleri de dahil. Kimi zaman, çok satan yazarları, sürekli dönen reklamları olan bir yayınevinin olumlu işaretler verdiği bir yazar, oradan kitabını çıkarsa bile kendi eseri özelinde memnun kalmayabiliyor. Çünkü çok “güçlü, büyük” olarak görülen yayınevleri bile kendi yazarları arasında dengeleri sağlayamayabiliyor. Günün sonunda iş yine -maalesef- yazara düşüyor: Yayınevlerini, onların reklam ve tanıtım politikalarını, yayın içeriklerini, raf ve okura ulaşma gücünü izlemesi, tanıması, tahlil etmesi gerekiyor ki kendisi için en uygun yayınevini bulsun ve her şey yolunda giderse kitabını oraya kabul ettirebilsin. Bize yazdığınız için teşekkürler ve bol şans. 🙂 —Koray Sarıdoğan
Teşekkür ederim
Yazdığımız kitabın özetini tam olarak nasıl yapmalıyız. Rica etsem kısa bir bilgi alabilir miyim. Teşekkürler.
Siz bir yayın yönetmeni veya editör olsaydınız, yayımlamanız talebiyle size gelen bir dosyanın özetinde hangi bilgileri görmek isterdiniz? İşte tam olarak onları anlatın. 🙂
Bende wattpad yazmaya başladım kendi hayatımı yazdım bir nevi insanlara örnek olmak istememdi dürüst olmak gerekirse kitabım yayınlansın gibi bir niyetim yoktu önceleri tamamıyla kendi hayatımı yazıyordum paraya ihtiyacım yok ama şimdi nedense hayatımın kitap olmasını çok istiyorum gençlere örnek olmak istiyorum etraflarında ne görürse görsünler kendi fikirlerine uysunlar kendileri olsun isterim
Oncelikle bilgilendirmeler icin cok tesekkurler.anladigim kadariyla siir yayinlamak biraz daha zor.dorion yayinlari word dosyasi halinde siirlerimi istedi ama yayinevi merdiven alti mi ya da benim icin dogru yayinevi mi bilmiyorum…siz dorion yayinevi ile calismayi nasil degerlendirirsiniz veya onerebileceginiz yayinevi hangisi?
Merhabalar,
Öncelikle yazınızdan çok faydalandım. Böyle bir içerik paylaştığınız için teşekkürler.
Dorlion yayınlarından kitap dosyamın basılmasıyla ilgili bir geri dönüş aldım. Fakat yayın politikaları oldukça tuhaf geldi. Bu yayınevi hakkında olumlu/olumsuz bir bilginiz var mı?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Geç cevabım için bağışlayın. Açıkçası şu veya bu kurum iyidir/kötüdür diyemem. Sundukları koşullar ve sizin beklentilerinizle ilgili bu durum. koray@kalemkahveklavye.com‘a neleri tuhaf bulduğunuzu yazarsanız belki daha detaylı cevaplayabilirim. Sevgilerimle…
Merhaba. Öncelikle bu değerli yazınız için teşekkür ederim, benim de kafamdaki birçok soru işaretini yok etti. Sormak istediklerim ise şunlar:
Word’de yazılan bir romanda sıkça kullanılan font ve büyüklüğü ne aralıklarda olmalı?
Birden fazla yayınevine göndermek etik açıdan sakıncalı mıdır? Birden fazla olumlu geri dönüş olacağında nelere dikkat etmeliyiz?
Sözleşme aşamalarından kısaca söz edebilir misiniz? Genel içerik, ücretlendirme ve telif konularında ucundan da olsa bilgi verebilir misiniz?
Yerel kitapevlerine(merdivenaltı değil yalnız) göndermek ile listediğiniz gibi büyük çaplı yayınevlerine göndermek arasında ne tür farklar olabilir?
Şimdiden vermeyi umduğum yanıtlarınız için teşekkürler.
Merhaba. Güzel sözleriniz için ben teşekkür ederim.
· Times New Roman, 12 punto’dan şaşmayın. Süslü püslü yapmak gibi bir hataya düşüyor bazı yazarlar, gerek yok. Herkesin bilgisayarında olan bir font olsun ki bozulmasın. Üstelik sayfa hesabı da rahat yapılsın bu sayede.
· Etik açısından bir sakınca yok, neticede hiçbiri gelip “Bizim yazarımız ol, şöyle şöyle sözleşme yapalım,” dememiş henüz. Bir tanesiyle sözleşme imzaladıktan sonra zaten başkasıyla imzalamak hukuki açıdan da imkânsız. Yani, sözleşme yapana kadar yüzlerce yayınevine bile gönderebilirsiniz.
· Türkiye için söylüyorum, içerik şu: Kitabınız artık sizin değil, onların oluyor. 🙂 Sadece fiziksel kitap değil; e-kitap, film, dizi, aklınıza ne gelirse yayınevine geçiyor. Siz sadece size verilen küçük teliflere sahip oluyorsunuz. Durum maalesef bu. Telifler çok geniş bir skalada değişebiliyor. %5 veren da var, 8 veya 10 da… Bu konuda net bir tablo çizmek zor çünkü çok değişken var.
· Yayınevleri arasındaki farkları siz belirleyeceksiniz. Çünkü size sunacakları imkânlar ve sizin beklentileriniz arasında bir sözleşme bu. Tabii bir de dosyanızı “yayımlamaya değer” bulmaları gerekiyor. Aradaki fark: Kitabınızın basım adedi, dağıtım imkânları, reklam-tanıtım çalışmaları, teliflerinizin oranı ve ödeme planı… gibi upuzun bir liste. Ha, büyük yayınevleri dosyanıza dönmedi diyelim, bu sizin eserinizin kötü olduğu anlamına gelmiyor illa. Başka değişkenlerden ötürü de yayımlamamış olabilirler. Buna karşılık görece küçük ölçekli veya yerel bir yayınevi dosyanızı istiyor; pek seçme şansınız yoksa bir yerden başlamak adına evet verebilirsiniz tabii. Şartlarda anlaştıysanız ve sözleşme yaptıysanız, her şey içinize sindiyse sorun yok demektir.
Sevgilerimle…
iyi günler öncelikle bu altın kıymetinde bilgiler için teşekkürlerimi sunuyorum. Merak ettiğim konu yayın evlerinin rumuzla kitap yayınlamaya yaklaşımları nasıl oluyor ve kitabımızı kendi ismimizle yayınlamadığımız taktirde neylerden mahrum oluyoruz? Böyle bir şeyi önerip önermediğinizi de söylerseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Dosyanız yayımlanmaya değer görüldükçe hangi isimle çıktığınızın yayınevi için pek önemi olmayabilir. 🙂 Ama yayın ilkelerine göre bu durum değişebilir tabii, net bir şey söylemek doğru olmaz. Rumuzla yayımlanmasına sizi iten sebepleri bilemediğim için kendi isminizle yayımlanmadığı taktirde nelerden mahrum olacağınızla ilgili tahmin yürütmem de zor açıkçası. 🙂 Dilerseniz bana koray@kalemkahveklavye.com‘dan ulaşabilirsiniz, belki daha detaylı bilgi verebilirim. Sevgilerimle…
Bu değerli bilgiler ve özellikle eklemiş olduğunuz yayınevi iletişim bilgileri için çok teşekkür ederim.
Öncelikle bizim gibi yeni yazar adaylarına rehberlik yapana güzel yazınız için teşekkür ediyorum.
Yazınızı okuduğumda çok rahatladım; çünkü kafamdaki bir çok soruya cevap buldum.
Sizden bir tavsiye isteyeceğim:
Yaklaşık 40 gün önce Timaş yayınlarına 10 kitaplık öykü seti dosyası gönderdim. Henüz cevap gelmedi. Bu benim ilk kitabım olacak inşallah. Sizce daha ne kadar beklemeliyim. Aslında beklemenin de kendine göre tatlı bir tarafı var; ama insan o güzel haberi hemen almak istiyor. Hemen hemen her gün 3-5 kez e mailimi kontrol ediyorum.
Sizce dönmeme olasılıkları var mı?
Bu güne kadar kötü haber gelmemesi iyiye işaret olabilir mi? :))
Hasan Bey, merhaba. Her yayınevinin belli bir süresi var ancak en büyük ölçeklisinden tutun da en butik çalışanına dek her yayınevi o kadar yoğun ki bazen dönemeyebiliyorlar hatta bu sürelere sıkıştırmaya zaman bulamayabiliyorlar. Timaş’ın bu konudaki açıklaması aşağıdaki gibi, 70 günü geçtiyse ve cevap alamadıysanız bu açıklamaya dayanarak ulaşıp durumu sorabilirsiniz.
“Dönemsel olarak yayınevinin yoğunluk derecesine göre proje sahiplerine geri dönüş yapılır. Bu süre iki ayı bulabilir. Değerlendirmenin sonucunda dosya sahibine olumlu ya da olumsuz sadece e-posta yoluyla bilgi verilmektedir. Değerlendirme tamamlanmadan bilgi verilmemektedir.”
40 değil de 70 gün yazacaktım. Yanlış oldu.
Yazar adayları için harika bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Şahsen ben çok istifade ettim.
Ne mutlu bana. Çok teşekkürler Hasan Bey… (Koray Sarıdoğan)
Merhabalar.faydalı bilgileriniz için çok tesekkur ederim. Dergah yayinlari hakkinda bilgi vermemissiniz.Özellikle Osmanlica Turkce siir kitabi dosyam var bakiş acilari nasildir.bilgi verirmisiniz lutfen:)
Merhaba. Çok teşekkürler güzel sözleriniz için. Dergâh ile ilgili kefil olamayacağım için bilgi vermekten çekindim. Sebebi bireysel tecrübeme dayanıyor: Yüksek lisans tezim Ahmet Mithat Efendi’nin tarafımca ilk kez Latin harflerine ve günümüz Türkçesine aktarılan Dağarcık dergisini fasiküller halinde yayımlamayı önerdim. İlk fasikül de hazırdı. Gönderdikten aylar sonra “Yayın içeriğimize uymamaktadır,” cevabı geldi. Ki malumunuz, Ahmet Mithat kitapları deyince Dergâh ilk akla gelen kurumdur. Böyle bir cevap alınca “Emin misiniz, bütün Mithat kitaplarını siz basıyorsunuz?” diye sordum ve “Mesaj otomatikti,” denildi. Sekiz ay sonra gelen otomatik mesaj… 🙂 O yüzden kendilerine kefil olamıyorum, neyi sevip sevmeyecekleri, ne gerekçeyle basmak isteyip istemeyecekleri belli olmuyor maalesef.
Çok tesekkur ederim.Benim icin baya faydalı oldu deneyiminiz.Bende deneyip ğöreceğim.Süreç sonunda olumlu bilgilendirmek yapmak dileğiyle:) hoşçakalın
Merhaba Dosyam bittikten sonra aynı anda birçok yayınevine gönderebilir miyim??
Merhaba. Evet, herhangi bir yayıneviyle sözleşme yapmadığınız sürece başka yayınevlerine aynı dosyayı göndermenizle ilgili hiçbir sorun yok. Bol şans… (Koray S.)
Öncelikle faydalı paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Benim uzun süredir üzerinde çalıştığım bir kurgum var. Toplamda üç kitaptan oluşan bir seri bu ve ben bu seriyi online olarak yayınlayarak okuyucuyla buluşturdum. Yazma sürecinde bana moral ve fikir kaynağı oldular. Serinin üçüncü kitabı bitmek üzereyken ben sabırsız davranıp ilk kitabın benim açımdan pek de iç açıcı olmayan düzenlenmemiş halini yayın evlerine gönderdim. Göndereli üç ay oldu ve hiçbirinden geri dönüş almadım. Pegasus yayın evi arşive alındığına dair bir mesaj attı ama bunun yayın açığı olduğunda incelenmek üzere rafa kaldırılması detaylı bir inceleme olmaması gibi varsayımlarım var. Şimdi üç kitabı da bitirmiş, düzenlemesini halletmiş ve okuyucularımı memnun ettiği kadar beni de memnun eden bir fantastik kurgu yazmış bulunmaktayım fakat pişmanım. Geri dönüş için beklemeli miyim, kitabın düzenlenmiş halini atmalı mıyım ya da üç kitabı birden mi göndermeliyim (belki kitaplar arası olay geçişini değiştirerek basmak isterler, şansımı artırabilir diye) gibi sorumlarım var ve en önemlisi kitap dosyasını tekrar gören editör ben bu kitabı incelemiş ve fazla amatör bulmuştum diyerek incelemek yerine direk eleyebilir mi, düzenlenmiş ibaresini umursamayabilir mi bunları merak ediyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda tavsiyenizi rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
Hale Hanım, selam. İstanbul Kitap Fuarı ve bir dizi röportajdan ötürü evime, masama ancak dönebildim. Geç dönüşüm için bağışlayın.
Sorunuzun aslında sabit bir cevabı yok, maalesef biraz şansa bakıyor. Şöyle toparlayayım:
-Pegasus’un cevabı -tam metnini okumadan emin olmamakla birlikte- şu anlama geliyor: “Değerlendirme sırasına aldık, yani bize ulaştı” demek istiyor.
-Geri dönüşlerini beklemekten ziyade seriyi gerçekten bitirdiğinize, yani artık tamamlanmış olduğuna emin olun. Sonrasında “düzenlenmiş hali budur” diyerek gönderebilirsiniz, zaten dosyanın herhangi bir versiyonu yayımlanmaya değer bulunursa bir şekilde size dönülecektir. Yeter ki bulunsun.
-Bütün bunlardan ziyade üçleme/seri roman yazma deneyimini bizzat yaşamış biri olarak şunu söylemem gerekiyor: Eseriniz bir yayınevince edebi anlamda “başyapıt” sayılsa bile işin ticari yönünü göz ardı edemeyecekler. Ticari yönünden kasıt, doğrudan sizin okur potansiyeliniz. Siz bu eserin tamamını internette yayınladıysanız, bu da bir dezavantaj olacak. Eğer bir veya iki bölümünü yayınladıysanız da sizin okunma rakamlarınız belirleyici olacak. Ben bir romanı yayımlanmış bir yazar olarak ikinci romanımı bir üçlemenin ilk kitabı olarak yayınevine verdiğimde şöyle söylediler: “Senin yayımlanmış bir kitabın var ama net bir okur sayın yok. Şimdi biz bu ilk romanı yayımlarsak ve okunmazsa, yani satmazsa, ikinciyi neden basmak isteyelim? Yani en baştan birbirleri arasında süreklilik olan bir serinin riskini neden alalım?” Üstelik şunu da eklediler: “Bu sadece bizim yayınevimiz için geçerli değil, hangi yayınevine gitsen bu üçleme senin ayağına dolanacaktır.”
Bu maalesef olumsuz bir durum ama Türkiye ortamında haklı bir yorum. Konjonktür bu. Bu yüzden bence her şeyden önce ilk yayımlanacak kitap için üçleme yerine tek kitap düşünün. Ya da en azından serinin ilk kitabını kendi içinde kurgusal bir bütünlüğe kavuşturun ve üçleme olduğundan hiç bahsetmeyin. “Bu kitaptaki kurgu kendi içinde tamamlandı ama bir seri olma potansiyeli de var” olarak yaklaşın.
Tavsiyelerim böyle… Eksik cevap bıraktıysam buradan veya koray@kalemkahveklavye.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle… (Koray Sarıdoğan)
Yaklaşık on gündür merakla cevap bekliyorum, en azından bilginiz dahilinde olanları benimle paylaşıp cevaplarsanız müteşekkir olurum.
Cevap için çok teşekkür ederim, çok naziksiniz. Üçlemenin büyük bir çoğunluğunu sanal ortamda paylaştım ve geri kalan yaklaşık on bölümünü de paylaşmayı düşünüyorum. (Bu zamana kadar benimle birlikte olan okuyucuları yarı yolda bırakmak istemiyorum.) Düzenlenmemiş halini gönderdiğimde üçleme olduğu ve bitmek üzere olduğu gibi detayları belirterek göndermiştim. Üç ay geçti ama değerlendirmeye alan yayınevleri oldu mu bilmiyorum. Bu bilgiyi geri almam keşke mümkün olabilseydi. Üç kitap da kendi içinde konu bütünlüğüne sahip, bittiğinde bütünlük ve doyuruculuk sağladıklarına dair yorumlar aldım. Kitaplar arasında birbirine bağlanan olaylar var ama genel anlamda kendi içlerinde konu olarak, karakterlerin başına gelen olaylar olarak ayrılıyorlar ve kitapların bitişi, peşinden gelecek olan için merak uyandırıyor. Diğer kitapları hızla kaleme almam için çok fazla yorum aldım. Üç kitabı da düzenlemenin ardından, başka bir seri yazmayı düşlüyordum. Konu olarak da ancak bir seriye yakışabilecek bir konu vardı aklımda, bu yüzden biraz üzgün hissediyorum. Benim açımdan fantastik kurgular seri olarak yazıldıklarında doyurucu oluyorlar. İlk kitapta genelde yeni bir dünyayı tanıyoruz, bazı gizemlere ve çözümlere tanık oluyoruz. İkinci kitapta bu dünyaya tamamıyla bağlanıp, üçüncü varsa dördüncü kitapta tüm çözümlere kavuşuyoruz. Bu ilerleyiş benim çok hoşuma gidiyor ve okurken de yazarken de bir şeylerin baştan var olup, çözülüşüne ya da çöküşüne şahit olmaktan büyük zevk alıyorum. Bu yazıdaki yayın evlerinin bazılarına kitabı gönderdim ama sizin özellikle fantastik kurgular için şans verebileceğini düşündüğünüz yayınevleri var mıdır? Bunları benimle paylaşır mısınız?
Listedekiler de benim ilk önereceklerim olur. Dosyanın türünü anladım ama tam içeriğini bilmeden şu veya bu olur demem de doğru olmaz. Siz, dosyanıza benzer kitaplar basan yayınevlerini de bu listeye ekleyerek ilerleyebilirsiniz. Bol şans…
İlginiz için çok teşekkür ederim. Bir sonraki kurgumu tek kitap olarak kurgulayacağım. Böyle bir bilgiyi verdiğiniz için teşekkür ederim. Maalesef nasıl bir yol izlememiz konusunda kayboluyoruz, bu konuda yeni yazarlara yardımcı olduğunuz için onlarca teşekkürü hak ediyorsunuz. Kitabıma göz atamak fikirlerinizi belirtmek isterseniz linkini gönderebilirim, istediğiniz herhangi bir yerden. İstek kabul etmediğinizi okuyup böyle bir talepte bulunamadım ama fikrinizi almak çok isterim. İlginiz için tekrar teşekkürler.
İyi ki sizi buldum ve iyi ki bu bilgileri bizimle paylaştınız. İlk kitabımı bitirdim. Babamın hayatını yazdım.Ve sizden çook faydalanacağım diye düşünüyorum bir kaç sorum olacak.
Önce
Aynı anda bir kaç yayın evine gönderebiliyor muyuz?
Ve bana hangi yayın evlerini önerirsiniz. Bu arada babam çok yaşlı ona yetişsin istiyorum.
Sonsuz teşekkürler
Merhaba Füsun Hanım, geç dönüşüm için bağışlayın. Güzel sözleriniz çok mutlu etti, sağ olun.
Aynı anda istediğiniz kadar yayınevine gönderebilirsiniz; herhangi biriyle sözleşme yapmadıkça bu hakkınız vardır.
Eserin içeriğini bilmeden yayınevi önerisinde bulunmam imkânsız ve sağlıksız olur; siz, eserin türüne, diline, üslubuna benzer işler basan yayınevlerini gözden geçirerek karar verebilirsiniz. Bunun için herhangi bir kitap satış sitesinde bir saatlik bir mesai bile yeter.
Fakat zaman konusunda aceleniz varsa yayınevlerine gönderip üstelik olumlu olup olmayacağı belirsiz olan bir dönüş için beklemek yerine ücret karşılığında farklı paket içerikleriyle basım, dağıtım hizmeti veren yayınevleriyle görüşmeniz daha doğru olabilir.
Sevgilerimle, babanıza da selamlar ve hürmetler. 🙂
-Koray Sarıdoğan
Bir başka yazarın kitabından kendi kitabıma telifsiz kaç sayfa alıntı yapabilirim, yapabilir miyim?teşekkürler
Merhaba Füsun Hanım. Buna kati bir cevap vermem doğru olmaz zira kaynaktan kaynağa değişebilir. Ama zaten hem etik olarak, hem de metninizin gerek edebi gerek akademik niteliği itibariyle çok hacimli alıntılar yapmamanızı öneririm. Bunun yerine alıntının en can alıcı kısımlarını alıp kaynak/dipnot eklemeniz daha iyi olacaktır şahsi düşüncem.
Sevgilerimle… -Koray Sarıdoğan
Merhaba.
Bir buçuk senedir kendimle inatlaşarak yazıp yazmama konusunda halen kendime güvenemediğim bir romanım var. Gönderirsem yüksek ihtimalle bir yayınevi tarafından kabul edileceğini düşünüyorum. Benim sormak istediklerim
– Aynı anda birden fazla yayınevine göndermem sorun olur mu?
– Kitaptan olası başka projeler olduğunda (fikir almak isteyen, reklam, tanıtım, film vs.) bu işlerle ilgili telifleri yayınevi mi yoksa yazar mı alır?
Bu arada yazınız için çok teşekkürler, ufkumu açtı
Merhaba Recep Bey.
-Sözleşme imzalamadığınız sürece istediğiniz kadar yayınevine gönderebilirsiniz.
-Çalıştığınız yayınevine ve sözleşme koşullarına bağlıdır. Türkiye’de pek çok yayınevi maalesef uyarlama haklarından yazara telif vermemek üzerine sözleşme yapar. Mutlaka bir ödeme alınır ama bu tek defalıktır, yani süregiden bir telif ücreti söz konusu olmaz. Ama sayısı az da olsa, her uyarlamadan (e-kitap, dizi, film, video oyun, sesli kitap, vs.) yazara da belli oranlarda telif ödemesi yapıyor.
Güzel yorumunuz için teşekkürler ve bol şans. -KorayS.
Merhaba, Timaş a göndermek istiyorum lakin timaş okul hesabına gönderilmesi istiyor kitabım şiir kitabı. Emin olamadım, yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba. Sorunuzu tam anlamadım, Timaş Okul markasına göndermek istiyorsanız bu adresten gönderebilirsiniz: http://timasokul.com/dosya-basvurulari
Eğer Timaş ana markasına göndermek istiyorsanız buradan buyurun: http://www.timas.com.tr/sss/
Sevgiler. -KorayS.
Merhaba. Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Kitap dosyam son halini aldı. Dosyayı aynı anda birden fazla yayınevine göndermem yanlış olur mu?
Merhaba Serdar Bey. Herhangi bir sözleşme yapmadığınız sürece aynı eseri istediğiniz kadar yayınevine gönderebilirsiniz. Bol şans. -KorayS.
Merhaba. Yazınız çok iyi olmuş, teşekkür ederim. Bir şey sormak istiyorum. Acaba yayınevlerinin para istemeleri yani şu kadar baskıyı satın alacaksın demeleri doğru mudur? İlk baskının yanında belli bir baskı miktarını yazara satmak değil de belli bir miktarı tanıtım vs için ayırmak gerekiyor diye bir yerde okumuştum. Ancak kitabın basım fiyatından yazara şu kadar kitap satmak gerçekten ne kadar doğru? Kitap satmazsa diye riske girmemek için mi yapılır bu ve tüm yayınevleri yapar mı? Cevap verirseniz şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Özge Hanım. Hayır, tüm yayınevleri bunu yapmaz. Bahsettiğiniz koşullarla, yani selfpublishing sistemiyle çalışan yayınevleri de vardır, yazarıyla telif sözleşmesi imzalayarak ücretsiz basan yayınevleri de. Yayınevleri de önünde sonunda ticari faaliyet gösteren kurumlar oldukları için bunun doğru veya yanlış olması üzerine söz söylemek bir şeyi değiştirmeyeceği için konunun bu kısmından ziyade sizin kendiniz ve eseriniz için çizeceğiniz yola odaklanmanız gerekiyor. Klasik sistemle, yani yayınevlerine dosyanızı göndererek cevap bekleyebilir veya çeşitli paketler karşılığında basım-dağıtım-tanıtım hizmeti veren kurumlarla çalışabilirsiniz. Bu yöntemle çalışan yayınevlerinin hepsi sizin bahsettiğiniz şekilde çalışmıyor bu arada; farklı seçenekler var: Yüksek telif-düşük ücret veya telifsiz-basım ücretli gibi birçok seçenek var. Burada karar ve yöntem tamamen size kalmış netice itibariyle. Umarım sorularınıza yanıt verebilmişimdir. Sevgiler ve bol şans. – KorayS.
Koray bey merhabalar,
Ellerinize sağlık , çok bilgilendirici ve faydalı oldu benim için, çok teşekkürler. Selamlar
Merhaba Özkan Bey. Ne mutlu bana, çok teşekkürler. 🙂
Merhabalar yazını çok iyi olmuş, emeğinize sağlık. Sormak istediğim bir iki soru var. Yayın evine göre değişiyor olmakla birlikte, bazı ücretli kitap basımı yapan yayın evleri mevcut. Bunlardan incelediğim iki tanesine örnek vermem gerekirse; Cinius yayınları ve İkinci Adam Yayınları. Bu yayın evlerde seçilen paketlere göre %40 bile telif hakkınızın olduğundan bahsediyorlar. Ben bu yayın evlerinin güvenilirlik derecelerini şüpheli buluyorum. Sizin herhangi bilginiz varsa beni bilgilendirebilir misiniz? Özellikle bu iki yayın evi hakkında bana bilgi verebilme imkanınız olur mu?
Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Mete Bey, teşekkürler…
Burada önemli olan, onların sunduğu imkânlardan önce sizin beklentileriniz. Birçok yazar/yazar adayı yayınevlerinde okunma sırasını beklememek, muhtemel bir olumsuz dönüş için zaman kaybetmemek için bu seçenekleri kullanıyor. Üstelik gittikçe daralan, garantici olmak zorunda kalan yeni yazar/dosya basımlarından ötürü bu tür selfpublishing mecralarına ilgi de artıyor. Güvenilirlik dereceleri ile ilgili bir şey söylemem doğru olmaz, benim de dosyasını çalıştığım kimi yazarları bu gibi kurumlara yönlendirdiğim olmuştur. Yapılan sözleşmeyi, seçtiğiniz hizmet içeriğini yeterince iyi inceleyerek ve süreci takip ederek (mesela size 1000 baskı sözü verildiyse bunu denetlemek gibi…) şartları anladığınızda elinizde zaten resmi bir belge olacağı için bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz de düşer. Ama burada dikkat etmeniz gereken bir nokta da, mesela yüzde 40 telifi hangi şartlarda vereceği? Sizin hizmet için verdiğiniz ücret arttıkça telif geliriniz de artacaktır. Önemli olan seçtiğiniz kurumun kitabınızı satma/okura ulaştırma gücü oluyor bu durumda. Yüzde 40 telif alıp sadece online mağazaya veya sadece belli fiziksel mağazalara çıkınca zaten satış oranınız etkilenecektir. Bu örnek, bahsi geçen kurumların vereceği bütün paketlere uygulanabilir. Umarım sorunuza yanıt verebilmişimdir. Sevgiler, bol şans! – KorayS.
Verdiğiniz çok değerli bilgiler için teşekkürler. Yayınevi kitabı basmaya karar verdiğinde yazardan basım ücreti talep ediyor diye bir bilgi okumuştum. Doğru mu bu?
Merhaba, yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz sistem her yayınevi için geçerli değil. Daha çok, selfpublish sistemiyle, yani belirli yayın-telif paketleri ile basım yapan yayınevlerinde kullanılan bir sistem. Bu şekilde çalışan yayınevlerinden bazıları telif oranını görece yüksek tutar, basım ücretini de onunla birlikte arttırır. Veya telifi düşürür, basım ücretini düşük tutar. Ve daha farklı birçok paketler de sunabilirler. Ama klasik sistemle çalışan yayınevleri, dosyanızı beğendilerse size belli bir süre sonra belli bir oran üzerinden verilecek telif dışında bir talepte bulunmazlar.
Merhaba. Kitap Yurdu Yayınevi hakkında düşünceniz nedir? Kendileri farklı bir yayıncılık anlayışı getirdiler. Sizce oraya başvurmak doğru olur mu? Teşekkürler.
Merhaba Volkan Bey. Oradaki sistemi tüm detayıyla incelemedim, genel hatlarını biliyorum ama eksik bilgiyle tavsiye vermem doğru olmaz. Önümüzdeki süreçte yapıyı tamamen inceleyim bir metne dökeceğim. Takipte kalın lütfen. 🙂 Sevgiler. (KorayS.)
Merhaba, bir çocuk kitabı yazdık eşimle ancak basım işlerinde tecrübesiziz. Dosya olarak gönderdiğimizde kitabın çizimlerini de yaptırmış olmamız gerekiyor mu?
Merhaba Ceyda Hanım. Bu konuda karar önce size, sonraki aşamada yayıneviyle anlaşmanıza bağlı. Yani siz yazarken, hazırlarken çizimleri dahil ettiyseniz ve bu çizimler yayınevinin basmak isteyeceği bir tarzda ve nitelikteyse birlikte basarlar. Ama öncelikli olan metnin niteliği olduğu ve öncelikle onu değerlendirecekleri için kabul etmeleri durumunda bu kısmı da kendileri üstlenebilirler. Siz, en baştan görsellerle düşünülerek bütünleştirilmiş bir proje üretmediyseniz öncelikle metni göndermenizde bir sakınca yok tabii. (KorayS.)
Merhaba benim bir sorum olacak. Buraya yazmak ne kadar doğru bilemiyorum ama engelli bir birey olarak, toplumun engelliler üzerindeki etkilerini baz alarak; bölüm bölüm olacak şekilde deneme türünde bir kitap yazdım. Amacım toplumun engelliler hakkında bilinçlenmesini sağlamak. Üç senedir üzerinde çalışıyorum. Daha önce kitabı bitirmeden, aceleci davranıp birçok yayınevine mesaj attım. Tabi o zamanlar yazma konusunda çok acemiydim. Çoğu yayınevi cevap vermeye dahi tenezzül etmediler. şimdi Dokuz yayınlarının genellikle deneme türü bastığını fark ettim. Bastığı kitaplara bakılırsa bayağı kaliteli kitaplar basıyorlar. Sizce bana yardımcı olabilirler mi?
Merhaba Fatma Hanım. Size dönüş yapmamaları çok normal çünkü yayınevleri “tamamlanmış” dosyalarla ilgilenirler. Fikir veya yazım aşamasındaki dosyalarla ilgili mail yazamayacak kadar yoğunlar maalesef, bu bir gerçek.
Diğer soru için de herhangi bir yayınevi adına konuşmam doğru olmaz. Dosyanın sadece konusu ve iyi niyetli amacı, onu yayımlamaya yetmiyor hak verirsiniz ki. İçeriği, biçimi, üslubu, rafta alacağı tepki vs. bir sürü değişkeni var. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte, normalde şans verilecek dosyaların bile geri çevrilmek durumunda olduğunu da göz önüne almak lazım.
Dosyanızın konusu ve türünde yayın yapan başka yayınevleri de bulun, dosya koşullarını araştırın ve şansınızı birkaç adreste deneyin derim. Ayrıca, uygun olacağını düşünürseniz bu türde yayınlara şans veren dernekler, sivil toplum kuruluşları gibi seçeneklere de bir göz atın isterseniz. Bol şans… (KorayS.)
Verdiğiz tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Bu önerilerinizi dikkate alacağım. Dosyamın bir şekilde sonuçlanacağına inanıyorum. Kolay gelsin.
Esenlikler,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben Ayrıntı Yayınları’ nı listede göremedim. Sitelerinde de sadece mail adresleri var. Bu yayınevi için dosya gönderimi hakkında güncel bilginiz var mı?
Merhaba Soner Bey.
Ayrıntı Yayınları dosya alımı yapmıyor.
Sevgiler…
Gerçekten faydalı bir yazı. Ben de kendi adıma teşekkür ederim. Acaba yayınevleri kitabı basmak için ücret talep ediyor mu? Kitap başarısız olursa yazarın bu anlamda bir kaybı oluyor mu?
Merhaba, çok teşekkürler…
Sorunuzun cevabı biraz karışık, kısaca toparlayayım:
-Yayın karşılığı ücret talep eden yani “selfpublishing” sistemiyle çalışan yayınevleri/basımevleri ile geleneksel tarzda yayın yapan yayınevleri farklı yolları izleyen kurumlar farklıdır. Ama bazen, geleneksel yöntemle yayın yapan bazı kurumların da “Basımı siz karşılayın, telif oranını yüksek tutalım” veya “İlk baskıdan telif veremiyoruz” dedikleri vakidir. Dosyaya, kuruma, sürece göre değişir bunlar.
-Kitabın “başarısız” olmasından kastınızın “satmaması” olduğunu anlıyorum. Geleneksel yayıncılıktaki mantık şudur: Yayınevi kitabı kendi giderleriyle basar, bunun karşılığında yazara bir telif oranı verir satış başına. Çok satan olmadığınız sürece nadiren 500, çoğunlukla 1000-2000 adetle basılır kitap ve sözleşmede belirtilen bir süre sonunda toplam satıştan telifiniz verilir. Dolayısıyla yazarın maddi anlamdaki kaybı/kazancı, “kitabın satış adedi X telif oranı” formülüne bağlıdır.
Umarım cevap verebilmişimdir. Sevgiler. (KorayS.)
Elbette. Teşekkür ediyorum…
Öncelikle bu sayfanın bastırmayı düşündüğüm roman projemle ilgili ufkumu açtığını ve çok sayıda yayınevi alternatifi sunduğunu belirterek teşekkür etmek istiyorum. İkincisi, kendim de araştırırken Everest Yayınları’nın sitesinde dosya kabul ettiklerini gördüm, onu da yayınevi listesine ekleyebilirsiniz eğer sitelerindeki bilgi doğruysa.
Merhabalar,
Öncelikle ben de bu güzel yazınız için teşekkür ederim, ellerinize sağlık, benim de iki sorum var, yanıtlarsanız çok sevinirim.
İlk sorum, geleneksel sistemde çalışan yayın evlerine dosya gönderme sürecimle eş zamanlı olarak, Kobo ve Kindle üzerinden e-book olarak self-publishing yapmayı, ve dijital kanallar üzerinden pazarlama faaliyetleri yürütmeyi düşünüyorum, sizce bunda bir sakınca var mıdır? Geleneksel yayıncılar ile anlaşmayı etkiler mi?
İkinci sorum ise, Kobo ve Kindle’ın bookstore’larında pen name ile çıkartmayı düşünüyorum, sonrasında geleneksel yayıncılardan herhangi birinden kabul alırsam, pane name ile devam etmek mi yoksa kendi adıma dönmek mi doğru olacaktır?
Merhaba Arda Bey. Ben teşekkür ederim.
Aynı kitabı hem selfpublishing hem geleneksel yöntemle yayınlayamazsınız. Yayıneviyle anlaşırsanız o kitabın haklarını sözleşme ile yayınevine devredeceğiniz için e-kitap yapma hakkı onlara geçer. E-kitap zaten yayınlamışsa yayınevi bu kitabı matbu olarak yayımlama konusunda durumu değerlendirir ama yayım ihtimali düşüktür bana kalırsa. Yayımlasa bile e-kitaplar yayından kaldırılır.
İkinci sorunuzun cevabı o dönem içinde verilebilir: Müstear adınızla tanındıysanız, iyi bir satışa ulaştıysanız ya o adla devam eder ya da “gerçek adım buydu, artık böyle yazacağım” tercihinde bulunup bunu açıklayabilirsiniz. Tabii yayınevinin tercihleri de sizi yönlendirecektir.
Bol şans dilerim. (KorayS.)
Yanıtınız için sağolun, e-kitap olarak yayınlayıp, belirli platformlarda ilgi görürse eğer, geleneksel yöntemle çalışan yayın evlerine başvurular yapılırken bir artı değer olur diye düşünmüştüm aslında, yanlış mantık kurmuşum anladığım kadarıyla.
6-9 aylık bekleme sürelerini boşa geçirmemek ve bir miktar geri bildirim almak için örneğin Kobo’da(Türkiye’de bildiğim kadarıyla Kobo hakim, Kindle’ın Türkçe içerikle pek kullanımı yok sanırım) çıkartmak ve kendi imkanlarımla tanıtmaya çalışmak gibi bir stratejiydi kafamdaki.
Eğer eser İngilizce ise sınırsız imkanlar var gerçekten, şimdiye kadar gözlemlediğim kadarıyla, maalesef sadece Türkçe çıkılacaksa imkanlarımız ciddi anlamda düşüyor.
Koray Bey merhabalar. Yazınız için çok teşekkürler.
Ufak bir sorum olacak. Bu listeden diyelim ki 6-7 yayınevi – öncelikli – belirledik. Öncelik sıramıza göre her birine tek tek gönderip olumsuz yanıt aldıkca diğerlerine göndermek mi gerekir? Yoksa hepsine birden göndermenin bir sakıncası olur mu?
Teşekkürler.
Merhaba Saygın Bey.
Bekleyerek gönderirseniz zaman kaybedersiniz çünkü dönüş süreleri uzun olmakla birlikte kimi zaman, o sürece özel koşullardan ötürü yanıt bile alamayabilirsiniz. Zaten sözleşme yapmadıkça sizi aynı anda birden fazla yayınevine göndermekten alıkoyacak bir kural yok. O yüzden hepsine aynı anda gönderip cevapları beklemeniz daha sağlıklı olacaktır. Sevgiler. (KorayS.)
Merhaba Koray Bey,
Ben de bir roman yazdım, epeyi sorum vardı ama yorumları okuyarak neredeyse hepsinin cevabını aldım. Aklıma takılı kalan soru şu; romanı yazdım, yayınevine postaladım, hemen ardından pandemi patlak verdi. Yayınevinin ortalama beş buçuk aylık cevap süresi korona dolayısıyla uzamış olmalı ki hala olumlu/olumsuz geri dönüş olmadı. Pandemi döneminde yayınevleri home ofis çalışmadılar mı? Covid nedeniyle daha erken geri dönüş yaparlar gibi bir çıkarıma ulaşmıştım, evde oturup bütün gün kitaplarımızı okurlar vs. diye düşünmüştüm hatta ✌️
Selin Hanım, merhaba.
Siz pandemi oldu diye daha az çalışan herhangi bir sektör çalışanı duydunuz mu? Tabii işini kaybetmemiş veya ücretsiz izne çıkarılmamış olanları kastediyorum. Türkiye’de her sektörde olduğu gibi yayıncılıkta da görevler ve roller yeterince oturmamış olduğu için normal zamanlarda da ofiste sadece dosya okumayan editörler, evlerinde de aynı şekilde devam ettiler: Editörlük haricinde yapabilecekleri her işe koştular. Hatta ofis zamanından daha da çok çalıştılar.
Öte yandan daha da kötüsü, birçok yayınevi kapanma noktasına geldi. En büyük yayınevleri bile pandemi sürecinde en az 1-2 ay yeni kitap basmadılar. Satışlar online kanalda artsa da bu normal sürecin yerini tutmadı. Dolayısıyla birçok yayınevi yeni dosya alımını durdurdu.
Dolayısıyla çıkarımınız yanlış. Her yayınevinin ortalama dönüş süreleri bellidir, değilse de durumu soran bir e-posta yazabilirsiniz kendilerine. Ama yukarıda anlattığım durumları göz ardı etmeden hareket etmenizi öneririm.
Merhaba. Benim sormak istediğim istediğim bir soru vardı. Yukarıda Selin Hanım biraz bahsetmiş fakat ben bir kere daha sormak istedim. Geçen şubat ayında kitap dosyamı 8 yayınevine yollamıştım ancak bunların dördünden hala haber alamadım. Olumlu veya olumsuz olsa da her halükarda geri dönüş yaptıklarını biliyorum bu yayınevlerinin fakat neredeyse bir sene olmasına rağmen hala bir geri dönüş alamadım. Pandemi sürecinden dolayı işlerin ağırdan alınabileceğinin farkındayım fakat bir sene bana baya uzun bir vakit gibi gözüktüğü için size sormak istedim. Pandemi süreci, başvuru dönüşlerini bir yıla kadar çıkartabilir mi acaba? Dosyamın okunup okunmadığını öğrenmek istiyorum fakat bunun için yayınevlerine mail atmamın onları rahatsız edip etmeyeceğinden emin olamadığımdan bu yola hiç başvurmadım. Ne yapmalıyım sizce?
Muhammed Bey, merhaba. Biliyorum, “olması gereken” değil ama olan şu: Yayınevlerinin hepsinin olumlu veya olumsuz dönüş yapacağını hiç sanmıyorum ne yazık ki. Türkiye’de bu tavır pek gelişmiş değil; o yüzden illa olumsuz da olsa yanıt alırım diye beklemeyin derim. Öte yandan, evet, pandemi sadece dönüş süreçlerini uzatmakla kalmadı, birçok yayınevinin yeni dosya kabullerini bile durdurmalarına neden oldu. Bu yüzden sorunuza mutlaka şu veya bu olmuştur diye cevap vermem çok zor. Dosya kabul şartlarında net biçimde belirtilen bir dönüş süresi varsa ve aşıldıysa, evet, mail atıp durumu sormanızda hiçbir sorun yok. Zaten onların da bir kısmının dönüş yapmayacağını öngörüyorum. Bol şans…
Merhaba. Sizlere bir sorum var. Kitap dosyasını yollarken imla, dilbilgisi ve noktalama işaretlerine dikkat etmemiz gerekir mi? Yoksa bu editörün işi mi? Saygılar…
Merhaba. Bir yazarın/yazar adayının en azından temel asgari kuralları bilmesi, uygulaması gerekir ki “derdini anlatabilmiş” olsun. Dili kullanmayı bilmeden o dilde kitap yazmak biraz fazla iddialı olur. Elbette çok detaylı kuralları, zararsız hataları değiştirmek için redaktörler, editörler çalışacaktır. Ama “Ben hiçbir şeyi düşünmeden gelişine yazayım, editör düzeltir,” gibi bir durum gerçekçi olmaz.
Kırmızı Kedi Yayınları’nın sitesinde ya da herhangi bir yerde dosya alımıyla ilgili herhangi bir bilgi bulamadım. Sadece burada olduğunu gördüm. Dosyayı yazdığınız iletişim adresine gönderdiğimizde gerçekten ellerine ulaştığı kesin mi? Verdiğiniz bilgilerin faydasının farkındayım ama paranoyak biri olarak dosyamı olmadık bir yere gönderme fikri beni baya tedirgin ediyor. Bunun için kusura bakmayın.
Merhaba. Hislerinizde haklısınız.
Bu yazıları hazırlarken ve bazen güncelleme gerektiğinde bazı yayınevlerine ayrıca e-posta yazarak ulaştım, ulaşıyorum.
Kırmızı Kedi’nin resmi e-posta adresiyle 2018’de bu yazı için iletişime geçtiğimde, yukarıdaki adres verilmiş. Daha sonra 2019’da bizzat kendim bir dosya başvurusunda bulundum ve bana “Dosyanız değerlendirilmeye alındı, 6-9 ay arasında değişebiliyor,” cevabı geldi lakin başka ses çıkmadı. 🙂
Özetle, buradaki tüm bilgiler ya resmi açıklamalardan ya da birinci ağızdan alınma. Ama süreç içerisinde yayınevleri dosya alımını durdurabiliyor veya yavaşlatabiliyorlar. (Pandemi sürecinde bu çok oldu mesela.)
Öte yandan, Kırmızı Kedi dosya alımını durdurmuş olsaydı bunun için muhtemelen size cevap verip bunu ifade ederlerdi. Ama şu süreçte yeni dosya yayınlarının son derece azaldığını da söylemiş olayım.
Sorularınız olursa buralardayım. Bol şans. 🙂
-Koray Sarıdoğan…
Anlayışınız için teşekkür ederim. (Bu arada sanırım yanıtla butonu çalışmıyor.)
Cevap ve acı ama gerçek bilgilendirme için de teşekkür ederim. Sanırım ayrıca sorularımız için buralarda olmanıza da teşekkür etmem gerek. Çünkü gerçekten çok yardımcı oluyorsunuz.
İyi ve sağlıklı günler diliyorum…
Selamlar, gerçekten çok faydalı bilgiler olmuş. Emeğinize sağlık. Ben farklı tarzda bir kitap çıkarmak istiyorum. Yaklaşık 30-40 farklı yazıdan oluşan bir set. Her biri 2-3 sayfa A4 kapsayacak şekilde, küçük öykü/ mektup/ anı / kurgu şeklinde adlandırılabilecek yazılar bunlar. Her biri bağımsız yaşam kesitleri aslında. Sizce hangi yayın evi üzerinden gitmeliyim. Ayrıca bu yazılarımdan sadece 2-3 tanesini göndersem, ilgileniyorsanız diğerlerini de göndereceğim dersem ters olur mu. Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Merhaba. Yayıncılığın hem sektörünü hem estetik dinamiklerini biraz anladıysam, bahsettiğiniz türdeki bir eserin yayımlanma ihtimali, klasik yayınevlerinde ne yazık ki yok Nejat Bey. Bunun yerine ücret karşılığı basım yapan adresleri deneyebilirsiniz. Benim ise ne maalesef bu konularla ilgili bir çalışmam yok. Bol şans dilerim, sevgiler… -Koray S.
Selamlar, verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkürler. Word formatında A4 boyutunda düzenlemiş biri tamamlanmış, diğeri tamamlanmakta olan iki dosyam var ve önümüzdeki ay yayınevleri ile iletişime geçmeye başlayacağım. Acaba, şekil olarak hangi font ve hangi font büyüklüğü genel geçer olarak kullanılmaktadır ? Bir öneriniz var mıdır ? Zira yayınevinin belirli bir şekil şartı olmadığı sürece, başvuruları aynı dosya ile yapmak daha pratik bir yol. Saygılarımı sunarım.
Merhaba, ben teşekkür ederim. 🙂
Yayınevi aksini belirtmedikçe -ki bugüne kadar belirtildiğini görmedim- Times New Roman, 12 punto, 1.15 satır aralığı standart olarak iyidir. 🙂
Bol şans…
çok teşekkürler. sevgi ve saygılar.
Merhaba, Öncelikle tüm sorularımın yanıtlarını aldım. Anlatımınıza ve destek olacak bilgilere ulaşabilmek adına emeğinize sonsuz teşekkür ederim. Umarım bir gün güzel bir haber ile yazarım. Ve sizde büyük dokunuşunuz ile ilk’ ime imza atmış olursunuz. Saygılarımla
Beni bir işe yarar hissettirdiğiniz için teşekkür ederim Burcu Hanım. Yolunuz açık olsun, bol şans… (KorayS.)
İnternet aleminin bence yazar adayları için en yarayışlı paylaşımını yapmışsınız. Çok teşekkürler. Özellikle listede olmayan araştırma-inceleme kitap dosyalarını gönderebileceğimiz yayınevlerinin de listeye alınması çok iyi olacaktır.
Çok teşekkürler Selçuk Bey. Ne mutlu bize! Elbette, bu öneriyi dikkate alalım. Zaten 2022 koşulları öncesi yeni bir güncelleme planlıyorduk, onu da ekleriz mutlaka. Sevgiler!
[…] Atölye‘nin ilk yazısı “Yayınevlerine Kitap Dosyası Göndermek“ti. Tamamlanmış bir dosyanın yayınevlerine gönderilme aşamasına dair teknik detayları […]
Merhaba,
Romanımı bitirdim. Bir yayınevinde gönderdim. Fakat birçok yayınevi gibi geri dönmek için 6 ay gibi bir süre verdiler. Bu sürede başka yayınevlerine dosyamı göndermemin sakıncası olur mu? Geri dönüş sağlarsanız çok mutlu olurum.
Sevgiler
Merhaba. Herhangi bir yayıneviyle sözleşme imzalamadığınız ve göndereceğiniz yayınevleri dosyanızın türünde dosya kabulü yaptığı sürece istediğiniz kadar yayınevine gönderebilirsiniz ve göndermelisiniz de. 🙂
Okul okumayan biri yani 5. Sınıf okumuş biri ve 20 yaşlarında. Açıktan okul okuyor. Yayınevleri bu gibi insanların kitaplarına bakmaz mı. Mesela ben okul okumadım 5. Sınıfta bırakmak zorunda kaldım şimdi ise açıktan okul okuyorum. Peki benim öz geçmişim burda önemli olacak mı.
Kaleminiz güçlüyse, hikâyeniz orijinalse, eğitim durumunuz en son dikkate alınacak şeydir. İşe alım gibi düşünmeyin lütfen.
Merhabalar,
Hazırladığım öykü dosyasını yaklaşık on yayınevine gönderdim. Ancak medyada bulunan e. posta adreslerine göndermeme rağmen İndigo , Kırmızı Kedi, Ephesus, İthaki, İletişim, Epsilon gibi bazı yayınevlerine dosya gitmiyor. “Teslim edilmez: ÖYKÜ DOSYASI” şeklinde uyarı geliyor. Dolayısıyla dosyayı ulaştıramıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim.
Merhaba Sıddık Bey. Bahsi geçen yayınevlerinin iletişim bilgileri güncel ancak siz hepsinden aynı hatayı alıyorsanız muhtemelen sizin e-posta server’ınızla ilgili bir sorun vardır. Kolaylıklar dilerim…
Merhabalar,
Bir kitabı notere onaylatmak gerçekten çok pahalı ancak yazar, yeni kitabını kapalı zarf içinde notere saklamaya bırakabilir. Bu yöntem oldukça ucuz bir çözüm. İleride eğer bir ihtilaf oluşursa, mahkeme noterden ilgili kapalı zarfı istetip bilirkişiye inceleme yaptırtabilir.
Yaptığınız çalışma çok yararlı. Çok teşekkür ederim.
Kolay gelsin.
Atilla M. Genelioğlu
martı yayınlarına nasıl dosya gönderebilirim?
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Her bir soruya cevap vermişsiniz, emeğinize sağlık. Göndermek istediğim bir öykü dosyası var fakat yeteri kadar uzun olmadığından endişeliyim. Öykü dosyaları için tahmini bir minimum kelime sayısı sınırı gibi bir şey var mı? Örneğin 10000-12000 kelimelik, üç öyküden oluşan bir dosyanın reddedilme şansı yüksek midir? Şimdiden teşekkürler.
Sinem Hanım, selam. Dosyanız kendi içinde anlamsal, dilsel bir bütünlük oluşturuyorsa sırf hacminden ötürü red veya kabul almaz. Yazdıklarınızı beğenirlerse en fazla derler ki “Bir iki parça daha eklesek mi (veya çıkarsak mı)?”
Şeyi merak ediyorum mesela yazdığımız hikayeyi göndereceğiz mesela e-postadan gönderiyoruz direk hikayeyi gönderiyor muyuz yoksa ben bir hikaye yazdım bir bakabilir öisiniz benzeri bir şey söylüypr muyuz yani direk göndermek tuhaf geliyro ama ona benzer bir şey söylemek de tuhaf geliyor
Şeyi merak ediyordum da biz yazdığımız hikayeyi mesela e-posta ile göndereceğiz direk hikayeyi gönderiyor muyuz bana birine direk bir şey göndermek tuhaf geliyor da sanki garipsenecekmişim gibi hissediyorum bu biraz kişisel bir sprunum ama direk gönderebilirsin gibisinden bir şey duymazsam göndermeye cesaret edebilceğimden emin değilim
Bilgiler için çok teşekkürler.
Hepsine ayrı ayrı e postayla gönderdik. Umarım birinden olumlu bir dönüş gelir.
Çok güzel bilgiler. Bilim kurgu kitabı yazdım, kapak tasarımları tamamlanıyor.
Umarım bu yıl içerisinde basacak olan ve geniş okur kitlesine sahip bir yayınevi ile anlaşabiliriz.
Biraz saçma olacak ancak, örneğin kitabımızda İnstagram veya Whatsapp yazmak telif haklarına girer mi?
Veya ölmüş gazetecileri yaşıyor gibi anlatsak. Örneğin, Uğur Mumcu hala yaşıyor gibi röportaj yapsak.
Bu konular aklımda soru işareti olarak kaldı.
Selam. Bu gibi markalardan bahsetmeniz telife girmez, ancak reklam niteliği taşıyabileceği için yayınevinin yayın ilkelerine göre durum değişebilir. Çoğunlukla sorun olmadığını biliyorum.
Dosyanız kurmaca bir eserse ve kişilere, kurumlara, sosyal gruplara, inançlara vs. hakaret yahut etik bir sorun içermediği sürece istediğinizi istediğiniz gibi kurgulayabilirsiniz.
Sevgiler, bol şans…
Merhaba.
Aynı anda farklı kitaplarla birden fazla yayınevi ile çalışabilir miyiz?
Merhaba. Zaten Türkiye’de çok satan bir yazar olmadığınız sürece sözleşmeler yazar bazlı değil kitap bazlı yapılıyor.
Ben aynı yıl içinde (ikisi aynı yayın kurumuna ait iki ayrı marka olmak üzere) üç farklı yayınevinden üç farklı kitap çıkardım sözgelimi.
Yani evet, sözleşmelerinizi kitap bazlı yaptığınız için farklı yayınevleriyle farklı kitaplar için çalışabilirsiniz.
Bol şans…
[…] Yayınevlerine Kitap Dosyası Gönderme Rehberi […]
Merhaba , şiir kitabı çıkarmak istiyorum. Hangi yayını önerirsiniz ?
Bir de bunlar ücret ödemesi istiyor mu ? Onun hakkında bilgi verir misiniz ?
Teşekkürler
Merhabalar,
Sormak istediğim bir soru var. Yayınevlerine gönderilen kitap dosyalarını Word formatında kitapçık yapmamız gerekiyor mu? Yoksa Times New Roman yazı sitilinde, 12 punto, 1,5 satır aralığında Word sayfası olarak göndermemiz yeterli mi?
Şimdiden teşşekkürler.
Merhaba. Ek bir şey yapmanıza gerek yok, Times New Roman/12pt standart olarak tercih edilse de tek kural değildir. İsterseniz Cambria, Calibri vs. genel geçer fontları da kullanabilirsiniz. Yayınevi sizden kapak tasarlamanızı, ekstra bir biçimlendirme yapmanızı beklemez. A4 sayfa ölçüsü de yeterlidir. Sevgiler…
Mrb,
İnsanlara çok yararlı olacak bir blog bu. Tebrikler.
Şu yayınevlerinin koyun seçer gibi seçim yapması çok canımı sıkıyor.
Yazarlara tepeden bakıyorlar, yazar adaylarına yaklaşımları aşağılayıcı.
Ülkenin kültür ortamını üretenlerin, bu ajanlar olması gerekirdi oysa.
Yeni yazarları bulmak yayınevlerinin görevi olmalıydı.
Verdiğiniz bilgiler çok kıymetli. Bir yazar adayı olarak, oldukça yazdıklarınızdan oldukça istifade ettiğimi belirtmek isterim. Bunun için size teşekkür ederim.
Bunu bilmek güzel Zafer Bey, ne mutlu bize.
Teşekkürler bizden… (KorayS.)
[…] Yayınevlerine Kitap Dosyası Gönderme RehberiYazma Rutini Oluşturmada Kelime Sayısı HedefiUrsula K. Le Guin’den Yazmak Üzerine 10 İpucu 21 Mayıs 2023 2 Yorum 372 Okunma […]
[…] Yayınevlerine Kitap Dosyası Gönderme RehberiYazma Rutini Oluşturmada Kelime Sayısı HedefiUrsula K. Le Guin’den Yazmak Üzerine 10 İpucu 11 Kasım 2017 1 Yorum 18751 Okunma […]
[…] bekliyor? Yeni kitaplar 2022-2023 listesinde karşımıza çıkanve çıkacak kitaplar hangileri? Yayınevlerinden gelen cevapları bir araya […]
[…] boyunca PC / konsol / mobil oyunlar, e-spor turnuvaları, yeni oyunların ilk gösterimleri, ünlü yayıncılar ve takipçi buluşmaları, donanım markalarının en yeni ürünleri, serbest geliştirici […]
[…] Yayınevlerine Kitap Dosyası Gönderme Rehberi […]
[…] Sevimay’ın çevirisini yaptığı, 1984 Yayınevi tarafından yayımlanan Luigi Pirandello’nun son romanı “Biri, Hiçbiri, Binlercesi” […]